9/06/2017

Makaron ze szpinakiem, tofu, suszonymi pomidorami i oliwkami

Małgorzata Rusek
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to taki klasyk. Pyszny zresztą. Próbuję od czasu do czasu coś w nim zmodyfikować - np. dając dynię zamiast pomidorów. Tym razem zostawiłam pomidory, ale dodałam do niego tofu oraz czarne oliwki. Efekt baaardzo pozytywnie mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że tofu tak świetnie się zgra z pozostałymi składnikami, a okazało się cudownie dopełniać resztę produktów. Całe danie ma mocno śródziemnomorski klimat, bo są i pomidory, i oliwki, i czosnek, i jeszcze bazylia do tego. Ja w ogóle bardzo lubię doprawiać szpinak czosnkiem i ziołami - bazylią właśnie albo mieszanką ziół prowansalskich. Ze szpinakiem okazują się być zgraną drużyną 😉. I nawet mrożony rozdrobniony szpinak daje się tak przyrządzić, że wygląda całkiem smakowicie, a nie jak zielona papka - koszmar z dzieciństwa 😄. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - pychota, do tego naprawdę prosta! I jeszcze świetnie się nadaje do zabrania na wynos 😉.




Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak (ja dałam mrożony, rozdrobniony)
  • tofu naturalne
  • suszone pomidory (najlepiej nie z oleju)
  • czarne oliwki
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Tofu rozgnieść widelcem. Suszone pomidory pokroić na kawałki, oliwki pokroić na plasterki.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić
  3. Szpinak rozmrozić bezpośrednio na patelni / Świeży szpinak umyć, pokroić i poddusić na patelni na niewielkiej ilości wody. Dodać czosnek, tofu oraz suszone pomidory, wymieszać i poddusić parę minut w razie potrzeby odparowując nadmiar wody. Dorzucić na patelnię ugotowany makaron, oliwki, przyprawić ziołami (ja pomijam już dodatek soli, bo suszone pomidory i oliwki nadają wystarczającą słoność), wymieszać.
  4. Wyłożyć na talerze, skropić olejem. Można dodatkowo posypać nasionami słonecznika albo dyni.



Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib