7/12/2017

Daktylada - daktylowa czekolada

Małgorzata Rusek
Coś dla fanów czekoladowych smarowideł oraz prostoty i minimalizmu 😊. Najprostsze na świecie i super-słodkie smarowidło do kanapek, naleśników, placków czy do ciast zamiast polewy. Ja tę daktyladę wykorzystałam do grycznego chlebka bananowego (przepis wkrótce!). Jest naprawdę bardzo słodka - chociaż dodatek naturalnego gorzkiego kakao nieco temperuje słodycz daktyli - więc radzę smarować niezbyt grubą warstwą i koniecznie stosować jako dodatek do czegoś 😉.



Składniki:
na około 12 porcji (220 g)
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • woda


Wykonanie:
  1. Daktyle namoczyć - najlepiej w szklance zalewając je 100-120 ml wody. Można zalać wrzątkiem i poczekać aż wystygnie albo zalać zimną wodą i zostawić na parę godzin np. przez noc w lodówce.
  2. Zmiksować razem z wodą, w której się moczyły i kakao.
  3. Gotową daktyladę przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.



Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib