6/28/2017

Truskawkowy serek homogenizowany z tofu

Małgorzata Rusek
Samodzielnie zrobiony serek homogenizowany - czemu nie?
No ale to brzmi skomplikowanie... W końcu "homogenizowany" - to chyba jakiś specjalistyczny sprzęt trzeba mieć? W warunkach przemysłowych - owszem, ale w warunkach domowych wystarczy zwykły blender. Homogenizacja polega na zrobieniu idealnie gładkiej i jednolitej masy. W naszym przypadku będzie to po prostu dokładne zmiksowanie składników. Efekt smakowy identyczny jak w przypadku produktu sklepowego - pardon, nawet lepszy, bo możemy sobie zrobić serek, który zawiera naprawdę dużo owoców, a nie syrop glukozowo-fruktozowy, aromat i barwnik. Ja zrobiłam serek, który zawiera połowę - tak, 50% - owoców! Serek ze sklepu tych owoców ma w sobie około 3-6%. Czyli owocowy jest właściwie tylko z nazwy. Za to innych wcale niepotrzebnych składników jest cała litania...
W tym przepisie wykorzystałam akurat tofu, żeby serek był w 100% roślinny, ale robiłam też z wykorzystaniem twarogu - obie wersje przepyszne! Blendujmy na zdrowie! 😊




Składniki:
na 2 porcje
  • kostka 200 g tofu naturalnego
  • 200 g truskawek
  • opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego, erytrol/ksylitol jak ktoś koniecznie musi mieć bardziej słodki serek

Wykonanie:
  1. Truskawki umyć i odszypułkować.
  2. Zmiksować razem z tofu na gładką masę.
  3. Żeby charakterystyczny posmak tofu stał się niewyczuwalny, zostawić na około 30 minut (można w tym czasie porobić zdjęcia 😜hehe, mały żarcik...).



Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib