5/12/2017

Zupa-krem z marchewki i soczewicy

Małgorzata Rusek
Zupy-krem to najprostsze zupy świata 😁. Tym razem zrobiłam zupę, która na dobrą sprawę składa się z 2 produktów - poczciwej swojskiej marchewki i cudownej wielozadaniowej soczewicy. Dodałam też pietruszkę - korzeń do zupy, a natkę (i to taką w wersji gigant!) na wierzch. Do tego przyprawy i tyle! Można tę zupę doprawić na kilka sposobów - to fajny patent, jak robimy większą ilość na kilka dni - wystarczy zrobić wersję podstawową, którą każdego dnia można dosmaczyć innym dodatkiem. Mniam! Pyszne, zdrowe, szybkie, proste i pełnowartościowe! Do tego w cieszącym oczy optymistycznym kolorze 😉.



Składniki:
  • marchewka
  • czerwona soczewica
  • korzeń pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • dodatki - różne wersje smakowe:
    • koncentrat pomidorowy
    • majeranek
    • imbir, kumin
    • tymianek
    • garam masala

Wykonanie:
  1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki grubości około 7 mm. Wrzucić do garnka, zalać wodą tyle, żeby były przykryte i od momentu zagotowania gotować około 10 minut.
  2. Dorzucić soczewicę i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie (około 15 minut).
  3. Zmiksować na gładki krem i doprawić wedle uznania. Na talerzu polać olejem, można posypać natką pietruszki / kolendry / pestkami / szczypiorkiem itp.

- Pietruszko, dlaczego masz takie duże liście? - Żeby dostarczyć Ci więcej żelaza.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Nie przepadam za zupami, ale namiętnie jadam zupę-krem z brokułów. Musze zatem i tej spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zupy-krem z brokułów mam wielki sentyment, bo była to pierwsza zupa-krem, jaką jadłam :) No i się zakochałam w gęstych, miksowanych zupach :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy kremy! U nas rządzą niepodzielnie! Ten wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Takie zupy są genialne i dają tyyyyle możliwości :)

      Usuń
  3. Czy mozna prosić o proporcje marchwi i soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to całkowita dowolność :) Ja wolę zupę bardziej marchewkową, więc daję około 100-200 g soczewicy (tj. 1/2 - 1 szklanka) na 1 kg marchewki (ilości na duży gar zupy). Smacznego! :)

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję. Elżbieta Janik

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib