3/15/2017

Pralinki czekoladowo-kokosowe

Małgorzata Rusek
Znajdą się tu jacyś miłośnicy kokosowych smaków? A połączenia kokosa z czekoladą?
Są takie słynne batoniki kokosowe oblane czekoladą, wiem, że są osoby, które je uwielbiają 😉. Ja ich nigdy nie lubiłam, od zawsze były dla mnie za słodkie, mdląco słodkie... Ale samo połączenie smaku kokosa i kakao jest bardzo udane, dlatego wykorzystałam je do zrobienia super-prostych i super-szybkich pralinek, których bazę stanowią suszone daktyle. Dodatek kakao idealnie przełamuje naturalną słodycz daktyli, do tego tylko wiórki, odrobina mielonego siemienia lnianego (tym razem dałam odtłuszczone mielone siemię lniane, ale można zmielić ziarenka samemu) do zagęszczenia masy, parę chwil i gotowe! Pysznie, prosto i zdrowo!



Składniki:
na około 30 sztuk
  • 200 g suszonych daktyli
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
  • 3-4 łyżki kakao (30-40 g)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g)

Wykonanie:
  1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie - wystarczy około 10-15 minut. Odcedzić delikatnie odciskając nadmiar wody.
  2. Daktyle zmiksować, dodać połowę wiórków, kakao i siemię. Dokładnie wymieszać.
  3. Z masy lepić kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.




Bakalie mają moc!
A sklep Agnex ma 5% zniżki na hasło ZDROWE-BAKALIE 😊


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib