3/07/2017

Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi

Małgorzata Rusek
Zrobienie pysznych i zdrowych ciasteczek owsianych jest dziecinnie proste. Ten tylko o tym nie wie, kto nigdy ich nie robił 😉. A warto je przygotowywać samemu, bo na sklepowych półkach ze świecą szukać zbożowych ciasteczek niezawierających w składzie cukru. Wystarczy wykorzystać dojrzałe banany, żeby ciasteczka były słodkie, wręcz obłędnie słodkie, jak na moje standardy. Następnym razem muszę zrobić ciasteczka bez bananów. A tu jeszcze oprócz bananów dałam suszone daktyle, które również są meeega słodkie, i do tego orzeszki ziemne. Pychota! Ciasteczka idealne na drugie śniadanie albo długi wiosenny spacer, bo dają dużo pozytywnej energii i są bardzo sycące.



Składniki:
na 18 ciasteczek
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany (240 g)
  • 50 g daktyli
  • 50 g orzeszków ziemnych

Wykonanie:
  1. Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Daktyle i orzeszki posiekać.
  3. W misce wymieszać płatki, daktyle i orzeszki. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła.
  4. Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.



Bakalie mają moc!
A sklep Agnex ma 5% zniżki na hasło ZDROWE-BAKALIE 😊



Wartości odżywcze 1 ciasteczka:

Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcze
[g]
Tłuszcze nasycone
[g]
Węglowodany
[g]
Cukry
[g]
Błonnik
[g]
Sód
[g]
77 2,2 2,1 0,3 13,4 4,8 1,4 0,002

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. jaka może być kaloryczność ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam informacje o wartości odżywczej na końcu przepisu :)

      Usuń
  2. 240g - to waga jednego czy dwoch bananow i czy po obraniu?

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib