2/19/2017

Spaghetti z soczewicą

Małgorzata Rusek
Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych, o ile nie najpopularniejszą, zagraniczną kuchnią w Polsce. Osobiście uwielbiam czerpać z niej we własnej kuchni, co pewnie łatwo zauważyć po publikowanych przeze mnie przepisach. Pomidory i zioła pojawiają się w nich bardzo często. Tym razem zaprezentuję Wam kolejny przepis na wege spaghetti á la Bolognese, gdzie w roli mięsa wystąpi... czerwona soczewica. Jak zrobiłam to spaghetti w domu, to rodzice się zajadali, a Tata nie mógł uwierzyć, że nie dałam do niego gotowego sosu w proszku. No, gdzie, JA?? Fixom i innym proszkom mówimy stanowcze "nie", a efekt jest równie pyszny (a jak dla mnie nawet lepszy) i dużo zdrowszy. To do dzieła!



Składniki:
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • czerwona soczewica
  • cebula
  • papryka
  • pomidory (w sezonie świeże, po sezonie można użyć tych w puszki)
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie; pominąć, gdy używamy pomidorów z puszki)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie / bazylia / oregano
  • olej rzepakowy
  • do posypania: tarty żółty ser / płatki drożdżowe / wegański parmezan (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić, żeby namokła (wyjątkowo przy tym daniu polecam namoczyć czerwoną soczewicę).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut aż pomidory będą się rozpadać.
  3. Kawałki pomidorów rozgnieść do konsystencji sosu, dodać paprykę i soczewicę.
  4. Nastawić wodę na makaron i ugotować go w lekko osolonej wodzie w czasie, kiedy w sosie gotuje się soczewica.
  5. Gdy makaron będzie prawie gotowy, doprawić sos odrobiną pieprzu, ziołami i ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy. W ten sposób makaron i sos są gotowe w tym samym czasie 😏.
  6. Nałożyć na talerze, posypać tartym serem albo płatkami drożdżowymi albo wegańskim parmezanem i suszonymi albo świeżymi ziołami.



Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Jaka proporcja soczewicy do makaronu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 30-50 g soczewicy na 100 g makaronu. Obie wartości przed ugotowaniem.

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib