2/06/2017

Paprykowe burgery z ciecierzycy

Małgorzata Rusek
Przepisów na burgery na blogu jest już kilka, ale jest to na tyle wdzięczny temat, że można wymyślać różne wariacje - bo mogą to być burgery na bazie kasz albo na bazie strączków (mogą być też mięsne, ale ja mięsa nie jadam, stąd takich brak), można do nich dodać różne warzywa i różne przyprawy tworząc odmienne smakowo kompozycje. Zaletą takich burgerów jest to, że można je zamrozić i posiłkować (i posilać 😏) się nimi wtedy, gdy brakuje nam czasu na gotowanie. Można je zjeść z pełnoziarnistą bułką i warzywami albo w towarzystwie kaszy, ryżu czy ziemniaków i gotowanych warzyw albo surówki. Te burgery przygotowałam na bazie ciecierzycy, więc są dobrym źródłem białka. Warto nie miksować masy na gładko, tylko zostawić kawałki ciecierzycy, które potem delikatnie chrupią podczas jedzenia. Mniam! 😋



Składniki:
na 12 sztuk
  • 300 g ciecierzycy
  • 2 papryki (500 g)
  • 1 duża cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • papryka w proszku słodka, ostra i wędzona
  • 5 łyżek mąki owsianej (50 g)

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę ugotować, wystudzić i dokładnie odcedzić.
  2. Cebulę obrać, papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż zmiękną (około 10 minut), pod koniec zdejmując pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody. Wystudzić.
  3. Ciecierzycę zmiksować razem z papryką, cebulą i olejem - nie na gładką masę, lepiej zostawić trochę większych kawałków. Doprawić różnymi rodzajami papryki w proszku i solą. Gdy masa jest doprawiona dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić, żeby masa związała.
  4. W tym czasie nastawić piekarnik na 180°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy formować burgery i układać na blasze. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut - w sumie około 30 minut.


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib