12/20/2016

Pasztet z grochu z warzywami

Małgorzata Rusek
Tym razem będzie przepis wytrawny. Pasztet to taka potrawa obowiązkowa na różne święta. A że u mnie jest niestandardowo, to pasztet też jest niestandardowy. W 100% roślinny i bezglutenowy. Z bardzo niedocenianym strączkiem, jakim jest groch. Zapewne większości groch kojarzy się z grochówką i grochem z kapustą. Ewentualnie z rzucaniem grochem o ścianę, ale może pozostańmy w sferze kulinariów darując sobie metafory 😉. Oprócz grochu w pasztecie jest dużo warzyw - naszych polskich, zimowych warzyw korzeniowych i cebulowych. Całość spaja kasza gryczana zmielona na mąkę. I to jak spaja! Możecie sobie to zobaczyć na ostatnim zdjęciu - pasztet jest na tyle zwarty, że daje się kroić na naprawdę cienkie plasterki. Jednocześnie jest wilgotny, nie suchy. Mniam! Nie tylko na święta!



Składniki:
na małą keksówkę (11 x 20 cm)
  • 150 g grochu w połówkach
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 duży korzeń pietruszki (120 g)
  • 400 g marchewki (4-6 szt.)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • przyprawy:
    • pieprz
    • majeranek
    • cząber
    • gałka muszkatołowa
    • imbir
    • granulowany czosnek
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:
  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 0,5-1 cm ponad powierzchnię grochu. Gotować około 35 minut aż będzie miękki i zacznie się rozpadać - w razie potrzeby dolewając wodę. Wystudzić.
  2. Pietruszkę i marchewkę ugotować bez obierania (wrzucając na wrzątek). Wystudzić i obrać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju aż lekko się przyrumieni. Wystudzić.
  4. Nastawić piekarnik na 180°C.
  5. Bardzo dokładnie zmiksować groch z warzywami, doprawić sosem sojowym i pozostałymi przyprawami - na tym etapie można próbować masę, żeby ją doprawić.
  6. Kaszę zmielić na mąkę (można użyć kupnej mąki gryczanej). Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać - najlepiej ręką. Przełożyć do keksówki (w razie potrzeby wyłożyć ją papierem do pieczenia). Zostawić na 10 minut, żeby masa lepiej związała.
  7. Włożyć do piekarnika i piec 10-15 minut aż wierzch się zetnie, następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 30-35 minut. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu, kroić najlepiej następnego dnia.


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib