12/14/2016

Jaglany makowiec bez pieczenia

Małgorzata Rusek
Dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis z serii tegorocznych przepisów świątecznych.
Tradycyjne ciasto jakim jest makowiec, zrobiłam w bardzo nietradycyjny sposób 😉. Makowiec bez pieczenia, bez cukru, bez produktów odzwierzęcych, bez glutenu... uff, dobrze, że chociaż mak jest, co? No cóż, moja mama przygotowuje bardzo tradycyjne świąteczne potrawy, to ja wymyślam coś szalonego 😁. Jeżeli nie boicie się igrać z tradycją, to wypróbujcie niestandardową, i zdrowszą, wersję makowca. Co prawda święta są raz w roku i pewne potrawy jada się tylko raz w roku, ale dlaczego co roku jadać to samo?



Składniki:
na 15 kawałków
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 2 pomarańcze (480 g)
  • 100 g mielonego maku
  • 50 g daktyli
  • 30 g rodzynek
  • aromat rumowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok.
  2. Kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do garnka i wlać sok z pomarańczy i wodę - tyle, żeby w sumie soku i wody było 2 szklanki. Gotować aż kasza będzie bardzo miękka - około 15 minut. Gorącą kaszę dokładnie zmiksować na gładką masę i zostawić do lekkiego ostudzenia.
  3. Daktyle włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować.
  4. Do rondla wrzucić mak, dodać mus z daktyli i rodzynki i gotować parę minut mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wystudzić i ewentualnie dodać parę kropli aromatu.
  5. Do lekko ciepłej masy jaglanej dodać startą skórkę z pomarańczy i wyrobić ręką. Wyłożyć na papier do pieczenia formując kwadrat lub prostokąt grubości około 1 cm. Zostawić do całkowitego ostudzenia. 
  6. Wyłożyć masę makową zostawiając marginesy z 3 stron. Zwinąć rulon zaczynając od brzegu bez marginesu (czyli na poniższym zdjęciu od dołu). Brzegi zlepić ze sobą, zawinąć w papier i włożyć na parę godzin do lodówki.




1 porcja dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Ciekawy,zdrowy i nieszablonowy przepis,chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, czekam na opinię :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super!! wersja alternatywna, nie będzie nudno, a zdrowiej na pewno :) próbuję!

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib