12/19/2016

Gryczano-batatowe pierniczki nadziewane suszonymi śliwkami

Małgorzata Rusek
Przedstawiam Wam kolejny tegoroczny przepis bożonarodzeniowy. A czyż jest jakiś wypiek, który bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem niż piernik czy pierniczki? Dlatego po przepisie na jaglany makowiec bez pieczenia mam dla Was przepis na pierniczki. Tym razem pieczone 😉. Tradycyjne i nietradycyjne jednocześnie. Miękkie i wilgotne w środku za sprawą batatów, z lekko orzechową nutą z powodu użycia palonej kaszy gryczanej, z suszonymi śliwkami w środku. Zrobiłam do nich lukier z ksylitolu, a samo ciasto pierniczkowe jest słodkie od batatów i daktyli - więc wypiek nie zawiera w ogóle dodanego cukru. Nie ma w nich też masła, margaryny ani oleju. Dlatego są naprawdę lekkie, zdrowe i sycące, bo zawierają sporo błonnika. Skoro już przeszłam do pisania czego w nich nie ma, to oprócz dodanego cukru i tłuszczu, nie ma w nich także jajek, nabiału, glutenu, więc są odpowiednie dla alergików, wegan i osób z celiakią (pod warunkiem użycia certyfikowanych produktów). Do ich przygotowania nie potrzeba stolnicy, wałka ani foremek do wykrawania. I dodatkowo są to naprawdę pierniczki last minute - gotowe do jedzenia po wystudzeniu. Pierniczki wszechstronne i wielozadaniowe 😋. Smacznego! 🎄



Składniki:
na około 35 pierniczków
  • 400 g batatów
  • 80 g daktyli
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (30 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki i cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 150 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g) *
* zamiast robić lukier można dodać ksylitol do ciasta

Wykonanie:
  1. Bataty obrać i ugotować w wodzie (wrzucając na wrzątek) lub na parze. Odcedzić i wystudzić.
  2. Daktyle włożyć do szklanki lekko uklepując i zalać wrzątkiem - tylko tyle, żeby były przykryte. Zostawić do wystudzenia.
  3. Zmiksować bataty z daktylami wraz z wodą, w której się moczyły na gładką masę.
  4. Kaszę zmielić w młynku na mąkę. Wymieszać z siemieniem lnianym, przyprawami i kakao. Dodać puree z batatów i daktyli i dokładnie wymieszać - najlepiej ręką. Zostawić na 10 minut, żeby ciasto zgęstniało. Po tym czasie powinno dać się formować w rękach. Jeżeli jest za lepkie dosypać więcej zmielonej na mąkę kaszy lub siemienia lnianego.
  5. Nastawić piekarnik na 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Śliwki wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  7. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoni, układać na środku po 1 śliwce i zalepiać formując kulkę. Układać na papierze. Piec przez około 30 minut. Wystudzić
  8. Ksylitol zmielić na puder, wymieszać z odrobiną wody do otrzymania gęstego lukru. Cienko polukrować pierniczki. I gotowe - pierniczki są mięciutkie i nie wymagają dojrzewania.



1 pierniczek dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib