11/30/2016

Tofucznica z pomidorami

Małgorzata Rusek
Tofucznica. Dlaczego taki przepis? Tofucznica to taka wegańska wersja jajecznicy - bez jajek oczywiście. Dlaczego publikuję przepis na tofucznicę, skoro na blogu nie ma przepisu na jajecznicę? Po pierwsze, dlatego, że przepis na jajecznicę pewnie każdy zna, bo to żadna filozofia. Po drugie, nie lubię jajecznicy taką, jaka ona powinna być - nie lubię nie do końca ściętych jajek, więc jak robię jajecznicę, a robię ją niezmiernie rzadko, to jest wysuszona na wiór 😏. Prawdziwy kucharz by mnie za coś takiego zlinczował. Może też dlatego spodobał mi się pomysł z tofucznicą. Oprócz tofu (które wcale nie jest fu!), niezbędnymi składnikami są: czarna sól, która nadaje jajecznego posmaku, płatki drożdżowe, które są źródłem tzw. piątego smaku czyli umami oraz kurkuma nadająca tofucznicy żółtego koloru, która dodatkowo zawiera kurkuminę o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Nie mniej ważnym składnikiem jest też... olej rzepakowy. Postępuję z nim trochę niestandardowo, bo nie używam go do smażenia, jak to zazwyczaj bywa, tylko dodaję go na sam koniec do już gotowej potrawy. Warto zapamiętać regułę, że tłuszcz jest nośnikiem smaku - stąd olej, a najlepszy dla naszego zdrowia jest olej na surowo, więc dodaję go już na sam koniec. Wybieram olej rzepakowy dlatego, że jest dosyć neutralny w smaku i zawiera zdrowe tłuszcze. No to Wam przy okazji przepisu trochę teorii wyjaśniłam 😊. Mam nadzieję, że Wam się to przyda i że Was nie zanudziłam. Smacznego!



Składniki
na 2 porcje
  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • ⅓-½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (10 g)
  • ¼-⅓ łyżeczki kurkumy 
  • 2 średnie pomidory (400 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (10 g) 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
  1. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z solą, płatkami drożdżowymi i kurkumą.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem aż się rozpadną, odkryć i odparować większość wody.
  3. Na patelnię dorzucić tofu i mieszać aż odparuje woda. Wyłączyć, dodać olej i dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać najlepiej z razowym pieczywem i dodatkową porcją warzyw.



1 porcja dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. To nawet wygląda jak jajecznica :D Ja też jem taką wysmażoną jajecznicę, ale się tym nie przejmuję. :) ta wersja wygląda super. Z alterbatywnych jajecznic lubię też jaglanicę. Nie mam tylko pojęcia, gdzie kupić tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to właściwie we wszystkich większych sklepach jest. Tylko w różnych sklepach jest w różnych działach, więc można mieć problem, żeby znaleźć :) Ale zawsze można spytać obsługę :) Pozdrawiam!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib