11/23/2016

Kolorowa sałatka warzywno-owocowa

Małgorzata Rusek
Sałatka nie dość, że kolorowa - bardzo kolorowa - to pyszna i wypełniona składnikami odżywczymi. Połączenia smaków mogą się wdawać bardzo odważne, ale po spróbowaniu okazuje się, że świetnie ze sobą współgrają. Zestawienie ze sobą tych składników pozwala naszemu organizmowi w pełni wykorzystać bogactwo wartości odżywczych w nich zawartych. Polecam taką sałatkę na drugie śniadanie albo lekki lunch, można ją ze sobą zabrać do pracy czy na zajęcia. Przepis wymyśliłam z myślą o warsztatach dla dzieciaków jako przykład fajnego drugiego śniadania - trzymajcie kciuki, żeby warsztaty się udały! To będzie mój pierwszy raz z przygotowywaniem czegoś do jedzenia. 😊



Składniki:
na 4 porcje
  • 8 liści sałaty lodowej (320 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (60 g)
  • 2 średnie pomidory (300 g)
  • ½ dużej żółtej papryki (150 g)
  • 2 garście różowych winogron (140 g)
  • 1 duża pomarańcza (240 g)
  • 16 połówek orzechów włoskich (32 g)
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę ugotować (jak w np. TYM przepisie). Po wystudzeniu odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo dokładnie wymieszać z 1 łyżeczką oleju i mieloną papryką. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć potrząsając patelnią od czasu do czasu.
  2. Warzywa umyć, sałatę i szpinak osuszyć papierowym ręcznikiem i porwać na kawałki. Pomarańczę obrać. Pokroić pomidory, paprykę, pomarańczę, winogrona przekroić na połówki (można dodatkowo wyjąć pestki). Orzechy grubo posiekać. Ułożyć w misce lub salaterkach.
  3. Wymieszać składniki dressingu (2 łyżki oleju rzepakowego z sokiem z cytryny, 1 łyżką wody, szczyptą soli i pieprzu) i polać sałatkę. Podawać np. z razowym pieczywem.




1 porcja dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib