9/03/2016

Pasta z bakłażana, papryki i pomidorów

Małgorzata Rusek
Smaki dojrzałego lata zmiksowane na pastę, którą można wykorzystać na kanapki, jako sos do makaronu, nadzienie do naleśników albo co kto sobie życzy. Bardzo proste składniki, bardzo proste wykonanie, a pastę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, doprawić w różny sposób uzyskując zróżnicowane efekty. Proporcje składników też można dobrać według własnego gustu. Ja podrzucam pomysł, a Wy wykonajcie, jak Wam się podoba 😄.



Składniki:
  • bakłażan
  • papryka
  • pomidory
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • sól
  • opcjonalnie: koncentrat pomidorowy, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, tahini

Wykonanie:
  1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron, zostawić na około 15-20 minut.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
  3. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić do cebuli i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Paprykę umyć, pokroić i dodać na patelnię.
  4. Plastry bakłażana opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Warzywa dusić aż zmiękną, początkowo pod przykryciem, potem odkryć i odparować nadmiar wody.
  5. Następnie przełożyć do jakiegoś naczynia albo pojemnika blendera i zmiksować. Można zmiksować na gładko albo zostawiając większe kawałki (osobiście wolę z kawałkami). Z powrotem przełożyć na patelnię i mieszając odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Wystudzić, dodać olej, przyprawić według własnego gustu albo na ciepło wymieszać z makaronem, odrobiną oleju, przyprawami, posypać parmezanem, wegańskim parmezanem, płatkami drożdżowymi etc.
Wersja kanapkowa z dodatkiem tahini.

Jako sos do makaronu, a całość posypana płatkami drożdżowymi.



Warzywa psiankowate 2016

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Wspaniała pasta i ile zastosowań. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej. Już niedługo ukaże się jej podsumowanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib