8/14/2016

Wiśniowo-czekoladowy jagielnik na zimno

Małgorzata Rusek
Poprzedni przepis był buraczkowy, więc pozostając w podobnej kolorystyce mam dla Was kolejny przepis. Z wykorzystaniem plonów dojrzałego lata - wiśni. A jak lato to coś na zimno - jagielnik czyli "sernik" z kaszy jaglanej, bez pieczenia. Jako, że uwielbiam połączenie wiśni z wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady, to jest coś bardzo podobnego, bo po prostu z użyciem kakao, a efekt taki sam. Do ciasta zrobiłam bardzo prosty spód z daktyli i płatków owsianych, ale ciasto może się obejść i bez niego. Pychota, koniecznie spróbujcie!



Z podanych składników wychodzi 8 kawałków.

1. Spód

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 50 g daktyli 

Wykonanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem tak, żeby woda je zakryła. Zostawić na około 20 minut.
  2. Płatki zmielić. Daktyle wraz z wodą zmiksować. Wymieszać z płatkami na gęstą masę.
  3. Formę (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć masę na spód i uklepać.

2. Masa jaglana

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (500 g)
  • 4 łyżki ksylitolu (40 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)

Wykonanie:
  1. Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować na mleku z dodatkiem ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut).
  2. Gorącą dokładnie zmiksować z dodatkiem kakao i wylać na spód.

3. Frużelina wiśniowa

Składniki:
  • 300 g wiśni (po wydrylowaniu)
  • 3 łyżki ksylitolu (30 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)

Wykonanie:
  1. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka i zagotować.
  2. Mąkę wymieszać w około ⅓ szklanki wody, mieszając wlać do gotujących się wiśni i pogotować parę minut ciągle mieszając.
  3. Rozłożyć na masie jaglanej, zastawić do wystudzenia i włożyć ciasto na parę godzin do lodówki.


1 kawałek (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu) dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib