8/08/2016

Buraczano-gryczane kotlety/burgery

Małgorzata Rusek
Mam dla Was przepis 2 w 1 na przepyszne kotlety albo burgery, w których główną rolę odgrywa buraczek! Świetne warzywo, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Połączyłam go z delikatną w smaku nieprażoną gryką, a do tego pod kolor czerwona fasola i cebula. Do środka kotletów/burgerów w roli przyprawy dałam posiekaną rukolę. Niewielka ilość rukoli także idealnie komponuje się na surowo jako dodatek. Z tej samej masy zrobiłam jednocześnie i kotlety i burgery, bo można je bez problemu zamrozić i będzie na później. Do kotletów dodałam jeszcze sezam i słonecznik, natomiast nie dodawałam ich do burgerów, ale za to zrobiłam do nich sos z orzechów włoskich. Mniam! To co wybieracie? Kotlety czy burgery? A może jedno i drugie? 😋



Składniki:
na około 16 kotletów albo 10 burgerów
  • 1 większy burak albo 2 mniejsze (200 g)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę w młynku)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) / 70 g namoczonej i ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula (100 g) - do koloru może być czerwona 😉
  • ½ jabłka (100 g) - opcjonalnie
  • 2 garście rukoli (ok. 50 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • opcjonalnie: sezam, słonecznik

Wykonanie:
  1. Buraki umyć i ugotować bez obierania (około 1-2 godziny zależnie od wielkości buraków). Gotując włożyć do wrzącej wody. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2. Kaszę ugotować w około 200 ml wody. 
  3. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekać. Rukolę umyć i drobno pokroić.
  4. Fasolę odcedzić i zmiksować, dodać kaszę i lekko zmiksować, ale nie na gładką masę. Dodać buraki, jabłko, cebulę, rukolę (ewentualnie dodatkowo sezam i słonecznik), przyprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać. Można spróbować masę i ewentualnie jeszcze doprawić.
  5. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut, żeby masa lepiej związała.
  6. Formować kotlety albo burgery i piec albo smażyć:
    • Pieczenie: analogicznie jak w ⇒ tym przepisie.
    • Smażenie: Smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką  bez tłuszczu albo delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym, pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  7. Kotlety można jeść na ciepło jak i na zimno, najlepiej w towarzystwie surowych warzyw (np. z rukolą, pomidorami i ogórkami małosolnymi - wypróbowałam i zapewniam, że pyszne!). A burgery - wiadomo 😆.

Sos ze zdjęcia: namoczone orzechy włoskie zmiksowane z dodatkiem soku z cytryny i wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Burger: bułka grahamka + rukola + buraczano-gryczany burger + plastry pomidora + sos orzechowy

1 burger albo około 1,5 kotleta bez dodatków dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. buraki to jedno z moich ukochanych warzyw, więc takie kotlety z przyjemnością bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam już buraczane chipsy, ale kotletów jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib