6/05/2016

Kasza gryczana z soczewicą, marchewką i pomidorami

Małgorzata Rusek
Nie ma to jak pyszne i proste danie, przy którym jest mało roboty i mało zmywania. I taką właśnie potrawę przedstawię w dzisiejszym wpisie. Jedyną trudnością jednogarnkowców jest to, że potrzeba odrobinę kuchennego obycia, żeby wiedzieć, kiedy dokładać jaki składnik, żeby w efekcie końcowym wszystko było równomiernie ugotowane, a nie jedno ciągle twarde, a inne całkiem rozciapciane. Dlatego staram się dokładnie podawać przepisy, żeby wyeliminować ten jedyny mankament 😊. Zachęcam do wypróbowania, bo poniższy pomysł, to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji, a do tego świetnie smakuje na zimno, więc można ze sobą przynieść jako lunch w szkole, na uczelni czy w pracy.



Składniki:
  • kasza gryczana prażona
  • zielona soczewica
  • marchewka
  • pomidory
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • mielona słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do dużego garnka wrzucić soczewicę i cebulę, dolać wodę i gotować 20 minut, dolewając wody w miarę potrzeb.
  3. W tym czasie marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. 
  4. Do garnka dorzucić kaszę i marchewkę, wymieszać i gotować 5 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze około 10-15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić papryką, gałką i solą. Na talerzu polać olejem rzepakowym albo wymieszać z olejem po wystudzeniu i spakować na wynos.





Wegetariański obiad VII

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Super jest ten przepis, jestem wielbicielem kaszy gryczanej więc chętnie takie danie wypróbuję. Mam tylko pytanie odnośnie ilości wody. >Do dużego garnka wrzucić soczewicę i cebulę, dolać wodę i gotować 20 minut, dolewając wody w miarę potrzeb.<
    tzn ile tej wody? Kasza też wchłania wodę.

    Pozdrawiam Renia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza i soczewica chłoną wodę w proporcji około 1,5-2 szklanki wody na szklankę kaszy/soczewicy. Gotując tego typu dania nie odmierzam wody, tylko ją stopniowo dolewam w trakcie gotowania w ilościach "na oko" :) Tzn. jak woda się wchłonie, ale składniki jeszcze są twarde, to dolewam trochę wody, od czasu do czasu przemieszam, jak woda się wchłonie to znowu sprawdzam, czy składniki są miękkie i jak nie dolewam wodę i tak aż do skutku :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie.

      Dzisiaj robię na obiad :-))

      Pozdrawiam Renia :-)

      Usuń
  2. Interesujący przepis. Spróbuję zrobić nawet jutro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :)
      Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
    2. Zrobiłam według proporcji "na oko" (zwykle wszystko tak robię). Mnie i rodzinie smakowało - włączam do stałego repertuaru:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie, w weekend zobaczę jak smakuje. Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Czekam na opinię :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
    2. Kasza wyszła bardzo smaczna, dzięki różnym dodatkom, stanowiła samodzielne danie. Od siebie dodałam ząbek czosnku, a pomidory i koncentrat zastąpiłam puszką krojonych pomidorów z bazylią :)

      Dziękuję za przepis i pozdrawiam Renia :-)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib