6/12/2016

Kakaowe jagielniczki z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą

Małgorzata Rusek
Wczoraj rozpoczęło się wielkie święto dla fanów piłki nożnej, a już wkrótce nasza reprezentacja rozegra pierwszy mecz na Euro 2016. Nawet jak nie jest się wiernym kibicem, ciężko o tym nie wiedzieć, bo wszystkie portale internetowe piszą tylko o tym... Więc pędzę do Was z pomysłem, jak odciągnąć zagorzałych fanów piłki kopanej sprzed telewizorów 😁. Proponuję zrobić coś, co będzie pięknie pachniało podczas pieczenia i ten zapach zmusi co po niektórych do ruszenia się z kanapy. Mini-jagielniczki wersja 2 - z kakao, gorzką czekoladą i suszonymi wiśniami (wersja 1 ⇒ TU). Mmm, kto się oprze? Ja nie mogłam i zjadłam dwa prosto po wyjęciu z piekarnika. Co prawda w przepisie podaję, żeby jeść po wystudzeniu - bo wtedy mają lepszą konsystencję i smakiem bardziej przypominają serniczki - co nie znaczy, że nie można zjeść jeszcze gorących - są bardziej jak budyń, a w środku skrywają się kawałki rozpuszczonej czekolady. Też pychota!



Składniki:
na 12 sztuk
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka (750 g)
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 80 g suszonych wiśni - najlepiej bez cukru
  • ⅔ tabliczki gorzkiej czekolady (67 g) - minimum 70% kakao
    • można użyć czekolady słodzonej stewią albo ksylitolem
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na mleku (ok. 12-15 minut). Zostawić do ostudzenia.
  2. Nastawić piekarnik na 160°C.
  3. Czekoladę posiekać na kawałki. Zimną kaszę z mlekiem bardzo dokładnie zmiksować blenderem dodając ksylitol i olej. Dosypać kakao i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dorzucić suszone wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką. 
  4. Nakładać do silikonowych foremek na muffinki (do pełna). Piec około 35 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.




1 sztuka (z użyciem mleka krowiego 0,5%) dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Super babeczki, no i zdrowe :) Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie! Podoba mi sie cały blog, a artykuły na bieżąco zamierzam czytać, bo można się wiele dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Uwielbiam kaszę jaglaną. Babeczki wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakują :)
    Mam pytanko, w spisie składników nie ma budyniu a w instrukcji wykonania jest (pkt.3). Czy to ma być zwykły budyń bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast budyniu jest mąka ziemniaczana. Mój błąd, już poprawiam, dziękuję za czujność :)

      Usuń
  4. Czy można je w jakiś sposób zrobić BEZ MLEKA? Niestety nie mogę go jeść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu można użyć mleka roślinnego.

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib