5/16/2016

Makaronowa sałatka z brokułem, fasolą i papryką

Małgorzata Rusek
Myślę, że kolorowe sałatki z makaronem są na tyle uniwersalne, że pomysłów na nie nigdy dość. Przydają się na lunch w pracy czy na uczelni, na pożywne drugie śniadanie, na początek albo zakończenie dnia, gdy znudzą się kanapki. Kombinacji składników jest niezliczona ilość, poniżej prezentuję czerwono-zieloną sałatkę z brokułem, fasolą i papryką. Użyłam do niej pełnoziarnistego makaronu w kształcie ryżu, ale może być w dowolnym innym kształcie. Smacznego!



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty (u mnie w kształcie ryżu)
  • brokuł
  • czerwona fasola z puszki / ugotowana
  • czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • olej rzepakowy 
  • pestki słonecznika (opcjonalnie)
  • pestki dyni (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente, dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.
  2. Brokuła umyć, różyczki pokroić na niewielkie kawałki, łodygę obrać i również pokroić. Wrzucić na patelnię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem na dużym gazie około 3-5 minut (w zależności od wielkości kawałków) aż lekko zaczną mięknąć. Wtedy wyłączyć i zostawić pod przykryciem aż wystygną.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  4. Wymieszać wystudzony makaron i brokuła z papryką, niewielką ilością oleju rzepakowego, doprawić odrobiną soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Można posypać dodatkowo pestkami dyni i słonecznika.



Makaronowy lunchbox do pracy

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Pyszna sałatka makaronowa i sycący lunch do pracy w jednym :) Dziękuję za dołączenie do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib