4/24/2016

Jajcarska pasta :)

Małgorzata Rusek
Na pierwszy dzień Tygodnia Weganizmu 2016 przygotowałam przepis na typowo wegańską pastę do chleba, którą można wykorzystać do zrobienia komuś psikusa. Jest to pasta smakiem do złudzenia przypominająca pastę jajeczną. Ale nie zawiera nawet śladowych ilości jajek. Mój tata za żadne skarby nie chciał uwierzyć, że nie ma w niej jajek, gdy przygotowałam ją na Wielkanoc. Ale jaja, no nie? 😁 Dowcipnisiem, który odpowiada za jajeczny smak jest czarna sól zwana Kala Namak. Jest to indyjska sól zawierająca związki siarki, które nadają jej charakterystycznego aromatu i posmaku. Z pomysłem na bezjajeczną pastę zetknęłam się po raz pierwszy parę lat temu na pokazie gotowania autorki Jadłonomii, z tym, że przygotowała ona wersję z tofu. A ja sobie umyśliłam zamienić tofu na ciecierzycę i zrobić trochę po swojemu. Podane przeze mnie ilości składników są orientacyjne. Trzeba je stopniowo dodawać (zwłaszcza Kala Namak, musztardę i sok z cytryny) i próbować pastę, ponieważ niestety ławo zepsuć smak. Trzeba się wykazać cierpliwością. A jak się nie uda za pierwszym razem, to nie można się zrażać. Wiem, co piszę, bo zdarzyło mi się przedobrzyć z sokiem z cytryny albo musztardą i już smak nie był taki, jak powinien. Miałam akurat takiego farta, że za pierwszym razem pasta wyszła mi po prostu genialna i stąd wiedziałam, że się da. Więc spokojnie, nie jest ona trudna, tylko trzeba stopniowo dodawać przyprawy i próbować, aż osiągnie się te idealne proporcje. A efekt wynagradza te trudy.



Składniki:
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ - 1 łyżeczki soku z cytryny 
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez około 10-12 godzin. Ugotować bez dodatki soli (około 45 minut). Wystudzić i dopiero odcedzić zachowując wodę.
  2. Ciecierzycę zmiksować z olejem i pozostawioną wodą - tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodawać pozostałe składniki - stopniowo po trochu, próbując pastę na bieżąco - mniej więcej takie ilości, jak podałam w przepisie. Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem, nie za dużo na raz dodawać sól Kala Namak, musztardę i sok z cytryny. Wtedy na pewno się uda!
Czarna sól - nie dosyć, że ma jajeczny posmak, to jeszcze jest, wbrew nazwie, w kolorze pudrowego różu😮




Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib