3/14/2016

Szarlotkowy pudding z siemienia z kaszą jaglaną

Małgorzata Rusek
Siemię lniane to bogactwo wartości odżywczych, ale czasem trudno przemycić je do diety. Kiedyś proponowałam pudding z siemienia ze śliwkami i karobem. Dzisiaj z kolei przedstawię pomysł na pudding z siemienia przypominający smakiem szarlotkę. Osobiście lubię tego typu rzeczy na śniadanie, ale na inne posiłki (poza obiadem, naturalnie) nada się równie dobrze. Proste i same zdrowe składniki, proste wykonanie i nieziemskie doznania smakowe - czy mam coś jeszcze dodać na zachętę? 😋



Składniki:
na 1 porcję
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 małe jabłko (150 g)
  • 1½ łyżki rodzynek (20 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (10 g)
  • cynamon

Wykonanie:
  1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w ⅓ szklanki wrzątku. Zostawić do wystudzenia. Następnie zmiksować z wodą, w której się moczyły.
  2. Siemię zmielić, wymieszać z rodzynkami i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  3. Kaszę przelać wrzątkiem, zalać 150 ml wody (niecałe ⅔ szklanki) i gotować 10 minut. Zostawić pod przykryciem na 10-15 minut, żeby przestygła i "doszła".
  4. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z kaszą i cynamonem wedle uznania.
  5. W naczyniu układać naprzemiennie kaszę z jabłkami i siemię z rodzynkami. Posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.




Całość dostarcza:
Cukry: 27 g


Przepis zgłaszam do konkursu "Superfood w Twojej kuchni". Szeroki wybór superfoods można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib