3/17/2016

Komosanki gruszkowe z goji i migdałami

Małgorzata Rusek
Tworzę przepisy, tworzę zdjęcia, a czasem tworzę także nowe słowa. Jak to było chociażby w przypadku twaryżku, karobao czy Fasoello. Tym razem z kolei przyszła mi do głowy nazwa "komosanki". Tak jak kokosanki są kokosowe, to analogicznie komosanki są z komosy. Komosa ryżowa, którą można też często spotkać pod nazwą quinoa, to tzw. pseudozboże o wysokiej wartości odżywczej, bogate w białko i niezawierające glutenu. Chciałam komosę wykorzystać do czegoś ciekawego, trochę nietuzinkowego i myśląc o komosie wymyśliłam właśnie "komosanki". W sensie nazwę - a całą resztę dopiero potem. Ciasteczka z quinoa, no mogą być, ale coś więcej? Chodźmy na całość! Niech będą do tego jagody goji. Hmm, trzeba czymś to skleić - jajko? Eee, niee... No to... chia. Fajnie skleja podobnie jak siemię. Ale to nie za suche wyjdzie?? Banan? Jabłko? Gruszka? Gruszka! Goji i gruszka brzmi fajnie... To może jeszcze jakieś orzechy? Nerkowce? Nie, dajmy migdały, będą ładnie wyglądały. I w taki oto mniej więcej sposób wymyśliłam ten przepis. Jeszcze tylko parę poprawek i można było przejść do dzieła. A oto i efekty:



Składniki:
na 1 blachę - 24 ciastka
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 średnia dojrzała gruszka (200 g)
  • 3 łyżki cukru (30 g)
    • w zdrowszej wersji: 3 łyżki ksylitolu (30 g)
  • 30 g goji
  • 20 g migdałów
  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g)



Wykonanie:
  1. Chia zmielić.
  2. Komosę gotować 10 minut (w około 1 szklance wody) i potem zostawić pod przykryciem na 15-20 minut.
  3. Nastawić piekarnik na 160°. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Goji wypłukać pod bieżącą wodą i namoczyć we wrzątku przez 5 minut. Migdały posiekać.
  5. Gruszkę umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Dokładnie zmiksować z komosą, cukrem/ksylitolem i olejem kokosowym. Dodać chia i ponownie zmiksować. Dorzucić odsączone goji i migdały, wymieszać łyżką.
  6. Masę wykładać na blaszkę do pieczenia (około 1 pełną łyżeczkę na 1 ciastko). Piec 30-35 minut. Zdjąć z papieru po wystudzeniu.

Komosa. Jak widać użyłam białej, ale jest także czerwona i czarna.


To nie lewitujące ciastko, tylko wieża z ciastek widziana z góry 😃

1 ciastko (z użyciem cukru) dostarcza:
Cukry: 2,6 g


Przepis zgłaszam do konkursu "Superfood w Twojej kuchni". Szeroki wybór superfoods można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib