3/12/2016

Ciasto marchewkowe bez pieczenia bezglutenowe i wegańskie

Małgorzata Rusek
Jak do tej pory przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia jest najbardziej popularnym wpisem na blogu. Skoro tak się podoba, postanowiłam zrobić go w wersji bezglutenowej, a do tego jeszcze wegańskiej, żeby móc zaspokoić wszelkie możliwe potrzeby. Dodatkowo nadałam ciastu formę babeczek oraz część zrobiłam w pudełku na wynos - po to, żeby pokazać, na jak różne sposoby można wykorzystać jeden przepis. Plus oczywiście można zrobić miszmasz - ciasto bezglutenowe i nie-wegańskie czy ciasto glutenowe i wegańskie.

W tym przepisie użyłam płatków jaglanych błyskawicznych, które można zmielić w młynku lub blenderze, a serek z mleka krowiego zastąpiłam serkiem z orzechów nerkowca. Dla urozmaicenia smaku dodałam również startą skórkę z pomarańczy. Mmm, ciacho słodziutkie od rodzynek, super-zdrowe, bogate w wartości odżywcze i pełne superfoods!



Składniki:
na 8 kawałków albo 4 babeczki
  • 300 g słodkiej marchewki (około 4 średnie marchewki; 2 pełne szklanki startej)
  • 1 szklanka rodzynek (140 g)
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych (165 g)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki w składzie)
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 60 g nerkowców
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem. W czasie kiedy się moczą, przygotować pozostałe składniki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Zmielić płatki i siemię lniane.
  4. Orzechy posiekać. Można zostawić część do dekoracji.
  5. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę.
  6. Naczynie (o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    • albo: 4 kokilki (o objętości 200 ml) wyłożyć folią spożywczą.
  7. Odsączyć rodzynki zostawiając wodę i zmiksować je z 8 łyżkami wody z moczenia.
  8. Wymieszać najpierw z przyprawą, potem z marchewką i skórką z pomarańczy, następnie ze zmielonymi płatkami, a na końcu z orzechami i siemieniem.
  9. Masę wyłożyć do naczynia (albo kokilek) dokładnie uklepując. Wstawić do lodówki na kilka godzin - ja zostawiłam na noc. Nerkowce zalać wodą i zostawić do namoczenia na taki sam czas.
  10. Nerkowce zmiksować na serek z sokiem z cytryny i wodą, w której się moczyły (około 2-3 łyżki) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć na ciasto. Można udekorować orzechami czy posypać dodatkowo cynamonem.
Wystarczy wyjąć, odwrócić, zdjąć folię i udekorować.


Ciasto na wynos. Może ciasta wyglądem nie przypomina, ale smakuje tak samo pysznie bez względu na formę.



1 kawałek (albo ½ babeczki) dostarcza:
Cukry: 14,1 g


Przepis zgłaszam do konkursu "Superfood w Twojej kuchni". Szeroki wybór superfoods można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib