3/11/2016

Burakowo-jabłkowa zupa-krem

Małgorzata Rusek
Dawno nie było przepisu na zupę. Więc spieszę z pomysłem na kolejną zupę-krem. Gęstą, sycącą, z łatwo dostępnych zimą składników. Tak prostą, że aż dziw, że efekt jest tak pyszny. Bo zupa składa się de facto z dwóch składników - buraków i jabłek. A reszta to tylko drobne dodatki. Zupa jest tak prosta, że nie da się jej zepsuć, a jak się ugotuje buraki, to ma się za sobą najtrudniejszy (i najbardziej czasochłonny) etap. A buraki przecież można ugotować poprzedniego dnia. Do tego jabłka słodkich odmian, parę chwil i gotowe.

Polecam użyć te dwa składniki w proporcjach 1 jabłko na 2 buraki podobnej wielkości co jabłko. Z 4 średnich buraków (800 g) i 2 średnich jabłek (400 g) wychodzi około 3-3,5 litra dosyć gęstej zupy.



Składniki:
  • buraki
  • słodkie jabłka
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy (opcjonalnie)
  • koperek
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Buraki umyć i ugotować bez obierania (około 1-2 godziny zależnie od wielkości buraków). Gotując włożyć do wrzącej wody. Następnie wystudzić.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, gotować 5-10 aż będą miękkie. W tym czasie buraki obrać i pokroić na kawałki. Dorzucić do ugotowanych jabłek, podgrzać i zmiksować na gładko. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i kwasku cytrynowego.
  3. Koperek umyć i posiekać. Na talerzu zupę polać olejem i posypać koperkiem. Ja dodatkowo podałam zupę ze startym na grubej tarce jabłkiem - pycha, polecam!




Wegetariański obiad VI

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. bardzo intrygujące połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie ze sobą współgra, polecam wypróbować!

      Usuń
  2. To musi być pyszne. Ostatnio parę razy piłam smoothie jabłkowo-buraczane (odwrócone proporcje) i mi smakowało, więc zupa też by mi podeszła.

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib