2/21/2016

Paprykowe kotlety gryczane z mąką z ciecierzycy

Małgorzata Rusek
Jutro zaczynam nowy semestr. Ostatni semestr studiów. W związku z tym chciałabym zaprezentować pomysł na obiad, który może się przydać osobom spędzającym dużo czasu poza domem i chcącym się zdrowo odżywiać. Czyli powiększam kolekcję przepisów na lunchbox'y. Oczywiście równie dobrze można zjeść w domu na ciepło. Tym razem wymyśliłam wegańskie, bezglutenowe kotleciki typu wszystko-w-jednym, poczwórnie paprykowe. Z bardzo wartościową kaszą gryczaną i mąką z ciecierzycy, która jest świetnym źródłem białka i wspaniale wszystko skleja. Można je usmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką na sucho lub posmarowaną odrobiną oleju albo upiec w piekarniku. Proponuję do tego dodatkowo sałatkę: u mnie bardzo prosta - soczyście zielona roszponka z pomidorami, polana olejem rzepakowym. Smakowicie, czerwono-zielono, prosto i zdrowo!



Składniki:
na 9 kotlecików
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 małe albo 1 duża czerwona papryka (300 g)
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • słodka, ostra i wędzona mielona papryka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

Wykonanie:
  1. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wsypać kaszę, dodać paprykę i nalać około 1⅔ szklanki wody i gotować 15-20 minut aż kasz będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej wody.
  2. Kaszę z papryką lekko zmiksować, doprawić solą i różnymi rodzajami mielonej papryki. Dodać mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszać. Masę zostawić na 10 minut, ulepić 9 kotlecików i zostawić na kolejne 10 minut.
  3. Nieprzywierającą patelnię posmarować cienką warstwą oleju, rozgrzać niezbyt mocno, ułożyć kotlety i smażyć pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 5 minut.



1 kotlecik dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Wyglądają pycha! Uwielbiam kotleciki, ale nienawidzę ich robić. Zajmuje to strasznie dużo czasu, więc przeważnie robię od razu z 20-30 kotlecików i mrożę na zapas:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają :) Spokojnie można zrobić więcej i pomrozić. Życzę smacznego!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib