1/30/2016

Ciasto cappuccino z kaszy jaglanej

Małgorzata Rusek
W przerwie między egzaminami wrzucam kolejny przepis. Dawno nie było nowego posta, bo miałam mnóstwo pracy na studiach. Ale wreszcie udało mi się znaleźć wolną chwilę na oderwanie się od sterty notatek 😕. Ten przepis to moja własna wariacja na temat znanego mi ciasta. Z tym, że z oryginału pozostała tylko forma, bo nie ma w nim masła, mleka w proszku, jajek, serków homogenizowanych czy żelatyny. Wszystkie te składniki zastąpiłam kaszą jaglaną, więc jest duuużo lżejsze, ale nadal bardzo smakowite. Może ktoś się skusi jeszcze przed końcem karnawału?



Składniki:
na 8 kawałków
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka 1,5% tłuszczu (750 g)
  • 8 płaskich łyżek cukru (80 g)
    • w zdrowszej wersji: 80 g ksylitolu
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • około 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (12 g)

Wykonanie:
  1. 1½ łyżeczki kawy rozpuścić w ½ szklanki wody i wystudzić.
  2. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Naczynie (u mnie o wymiarach 13 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku z dodatkiem cukru/ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut). Dodać resztę kawy i dokładnie zmiksować na gładką masę.
  5. Na spodzie naczynia ułożyć namoczone w kawie biszkopty, na to wylać ½ masy, następnie znowu ułożyć namoczone biszkopty i pozostałą masę. Uwaga, trzeba się spieszyć, bo masa szybko zastyga.
  6. Posypać startą czekoladą, zostawić do ostygnięcia i następnie włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny.




1 kawałek (z użyciem cukru) dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Da radę zastąpić cukier miodem? Efekt będzie taki sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę sensu, bo miód po podgrzaniu i tak straci swoje właściwości. I wydaje mi się, że może zmienić smak ciasta. Cukier można zastąpić ksylitolem czy stewią.

      Usuń
  2. Świetna propozycja, chyba dziś ją wykorzystam i będzie idealnie jako deser po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib