12/20/2015

Pasztet z fasoli i selera

Małgorzata Rusek
Jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy i teraz wypróbowuję ją w różnych daniach, co można zauważyć na blogu, bo często pojawiają się przepisy z jej udziałem. Czasami wykorzystuję ją bardziej jako źródło białka, czasem bardziej jako składnik sklejający - do czego nadaje się wyśmienicie. Tak też jest w tym przypadku. Użycie jej do pasztetu sprawia, że jest on zwarty, daje się ładnie kroić, nie rozpada się. Jednak smakowo, to nie mąka z ciecierzycy gra tu pierwsze skrzypce. Ani nie wymieniona w nazwie fasola. Tylko zwykły, pospolity i często niedoceniany seler. Akompaniują mu aromatyczne przyprawy tworząc delikatną, lekko słodką całość. Aczkolwiek zależy, ile da się przypraw. Radzę jednak z nimi nie przesadzać.

Pasztet, jak to pasztet, jest wielozadaniowy. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień - na kanapkach jedzonych w domu i poza domem, po podgrzaniu jako element obiadu (próbowałam i zapewniam, że jest pyszny) czy zapakowany do pudełka z różnymi dodatkami. Prezentowany pasztet jest do tego w 100% roślinny i bezglutenowy. Lekki i pełen wartości odżywczych. Można go zamrozić, ale po rozmrożeniu ma tendencję do kruszenia się. Ważne, że nie traci na smaku 😏.



Składniki:
na małą keksówkę (11 x 20 cm)
  • 200 g białej fasoli
  • 1 duży seler (około 500-600 g)
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1½ łyżeczki soli (8 g)
  • cząber
  • lubczyk
  • gałka muszkatołowa
  • imbir

Wykonanie:
  1. Fasolę ugotować (bez dodatku soli) i wystudzić według instrukcji w ⇒ tym wpisie.
  2. Selera obrać, pokroić na kawałki i dusić na patelni z niewielkim dodatkiem wody aż zmięknie (około 15-20 minut), mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewać wodę. Można też ugotować na parze. Wystudzić.
  3. Nastawić piekarnik na 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia; jeżeli używamy silikonowej, nie wymaga ona wykładania.
  4. Dokładnie zmiksować fasolę z selerem. Jeżeli masa jest za sucha, dolać 4-5 łyżek wody. Następnie dodać sól i pozostałe przyprawy (cząber, lubczyk, gałka, imbir) według uznania. Na tym etapie można próbować masę, żeby ją doprawić. Dodać mąkę z ciecierzycy i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Masę wyłożyć do keksówki dobrze uklepując. Przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień.


Lunchbox: Plaster pasztetu + kasza gryczana palona + surówka z marchewki i jabłka z olejem rzepakowym

Niestety po wyjęciu z torby stwierdziłam, że kasza wymieszała się z surówką... 😒


Pasztet da się pokroić na około 20 cieńszych plastrów albo 10 grubszych.

1 cieńszy plaster dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib