12/07/2015

Owsiane kotlety z jarmużem i suszonymi pomidorami

Małgorzata Rusek
Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdza się w roli obiadu na wynos. Są to pyszne, pieczone kotlety z kaszy owsianej, z bardzo wartościowym jarmużem, z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, które nie mogłyby się obejść bez czosnku i ziół. Kotlety są wilgotne w środku, bardzo sycące i genialnie smakują na zimno. Na ciepło też są pyszne, ale jest z nimi taki problem, że da się je oderwać od papieru do pieczenia dopiero, jak przestygną i staną się bardziej zwarte... Dlatego głównie polecam je jako danie na wynos, ale można je szybko podgrzać na suchej patelni na małym ogniu. Bez problemu się mrożą, więc mogą stanowić bardzo fajny "awaryjny" obiad. Do sklejenia całości użyłam mąki z ciecierzycy, ale spokojnie można ją zastąpić np. mąką owsianą, która też dobrze wiąże składniki. Zrobienie ich może się wydawać skomplikowane, ale to tylko pozory. Żeby zaoszczędzić sobie krojenia jarmużu, miksuję go lekko z gorącą kaszą - ale oczywiście można go pokroić, chociażby, jak się nie ma blendera.



Składniki:
na 10 niewielkich kotletów
  • 250 g kaszy owsianej
  • 150 g jarmużu
  • 60 g suszonych pomidorów (nie z zalewy/oleju)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (24 g)
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia

Wykonanie:
  1. Kaszę gotować 10 minut w ok. 1 ⅔ szklanki wody. W tym czasie jarmuż umyć, wyciąć twarde części, z grubsza pokroić. Suszone pomidory pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać jarmuż i lekko zmiksować ręcznym blenderem. Jarmuż można dodawać partiami. Nie miksować na gładką masę, tylko tyle, żeby go bardziej rozdrobnić.
  4. Dodać czosnek, pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami, dokładnie wymieszać. Na tym etapie można próbować masę, żeby ją doprawić. Potem dodać mąkę z ciecierzycy i ponownie dokładnie wymieszać. Zostawić masę na 5 minut.
  5. Formować kotlety, układać na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut (nie odwracając na drugą stronę). Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy zdjąć z papieru.

Kotleciki w pudełku w towarzystwie bardzo prostej sałatki:
  • sałata lodowa
  • papryka
  • koperek
  • olej rzepakowy
  • pestki słonecznika

Kotleciki hopsa, hopsa do lunchbox'a 😆



1 kotlet dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. świetne kotleciki i na pewno na wynos też smakują dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib