11/19/2015

Pełnoziarnisty placek z cukinią i pomidorkami

Małgorzata Rusek
Dzisiaj mam kolejny przepis na lunchbox'a. To "coś" stanowiło mój obiad na uczelni wczoraj i dzisiaj. Czym jest to "coś"? Koleżanki myślały, że to tarta. Fakt, z wyglądu trochę przypomina tartę, jednak nazwa "placek" jest bardziej adekwatna, chociaż nie brzmi tak ekskluzywnie. Ma za to nad tartą taką przewagę, że robi się ekspresowo - raz-dwa miesza się składniki, wylewa do formy i piecze. Jeżeli chodzi o składniki użyłam mąki pełnoziarnistej i mąki z ciecierzycy, startej cukinii i kolorowych pomidorków koktajlowych na wierzch. Takim prostym sposobem uzyskałam smaczny i zbilansowany posiłek. A przy okazji wegański. Placek upiekłam w okrągłej silikonowej formie o średnicy 20 cm. Ale równie dobrze można masę rozsmarować na placek na papierze do pieczenia czy zrobić z niej muffinki (tylko wtedy trzeba dłużej piec). Myślę, że jest to fajny pomysł na obiad na wynos czy drugie śniadanie w szkole, w pracy czy na uczelni. Taki placek nie kruszy się, dlatego można go jeść trzymając w ręce. Dzięki cukinii jest wilgotny w środku, a ponadto świetnie smakuje na zimno i jest bardzo sycący. Można do woli kombinować ze składnikami i ich proporcjami. Podaję tak naprawdę przykładowe ilości, które bez problemu da się dostosować do swoich potrzeb. Mam zamiar od czasu do czasu robić coś tego typu, bo to wręcz lunchox idealny 😏. Polecam!



Składniki:
na 2 porcje (6 "trójkącików")
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g mąki z ciecierzycy
  • 1 średnia cukinia (300 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • suszony tymianek

Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Wymieszać obie mąki z przyprawami. Dodać cukinię i olej, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę do uzyskania bardzo gęstego ciasta. Wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i powciskać pokrojone na połówki pomidorki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić.
Placek w całej okazałości.

Więcej warzyw! Jeszcze marchewka do chrupania 💗.

1 porcja dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Muszę zrobić coś takiego! Wygląda przepysznie. Mam nadzieję, że równie dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib