11/03/2015

Pasta z zielonego groszku z miętą

Małgorzata Rusek
Został mi mrożony groszek z tego pęczotto, więc wykorzystałam go do zrobienia banalnie prostej pasty na kanapki. Jako dodatek smakowy zdecydowałam się na miętę, która dobrze komponuje się z lekko słodkawym zielonym groszkiem, ale równie dobre jest połączenie np. z tymiankiem, jak w tym przepisie. Ta pasta jest na tyle prosta, że nie ma się co nad nią rozwodzić. Po prostu trzeba zrobić i delektować się pysznym smakiem i pięknym kolorem!



Składniki:
  • ½ opakowania mrożonego zielonego groszku (225 g)
  • parę listków mięty
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Wykonanie:
  1. Zamrożony groszek wrzucić na patelnię, wlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem około 3 minut.
  2. Wystudzić, zmiksować z olejem, solą i miętą do smaku.

Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib