11/12/2015

Dyniowa granola z rodzynkami

Małgorzata Rusek
Dzisiaj serwuję przepis na przepyszną domową granolę - słodką choć bez cukru i chrupiącą choć bez dodatku tłuszczu. Do tego z piernikową nutą, bogatą między innymi w magnez, potas, żelazo, β-karoten, witaminę E i błonnik pokarmowy. Bije na głowę dostępne w sklepach granole i płatki śniadaniowe, które tylko udają zdrowe produkty, ale wystarczy przeczytać skład, żeby przekonać się, że jest dokładnie na odwrót. Płatki reklamowane jako obniżające cholesterol zawierają 6 różnych form cukru! Dlatego dużo lepszym wyborem są zwykłe, poczciwe płatki owsiane wymieszane z kilkoma składnikami i upieczone. Płatki owsiane - ponieważ to one zawierają związek zwany β-glukanem o udowodnionym korzystnym wpływie na układ odpornościowy i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kolejna zaleta tej granoli. Właściwie ona ma same zalety i tylko jedną wadę - jest chrupiąco uzależniająca. Szczególnie jeszcze ciepła. Mmmm... obłędna! Dlatego przepis jest na naprawdę dużą ilość. Polecam dla dorosłych i dla dzieci :)



Składniki:
na dużą ilość :)
  • 600 g płatków owsianych zwykłych
  • 200 g pestek dyni 
  • 200 g rodzynek
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (220 g)*
  • 1 mocno dojrzały banan (120 g)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
* Dynię umyć, pokroić na połówki albo ćwiartki, usunąć pestki, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż będzie miękka (około 30-45 minut). Wystudzić, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować.

Wykonanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać płatki z pestkami dyni.
  3. Zmiksować banana z puree z dyni, cynamonem i przyprawą do piernika.
  4. Dokładnie wymieszać płatki z puree. Wyłożyć na blachę - taką ilość podzielić na 2 tury albo piec na 2 blaszkach - równomierną warstwą i przyklepać (koniecznie! - dzięki temu płatki się posklejają). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż lekko się zrumienią (około 20 minut). Delikatnie przemieszać po 10 minutach, a następnie co 5 minut.
  5. W międzyczasie rodzynki dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia. Gdy granola będzie upieczona, rozsypać na wierzchu rodzynki, zmniejszyć temperaturę do 100°C i włożyć do piekarnika na 5 minut, żeby wyschły. Po wystudzeniu wymieszać.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Odpowiedzi
    1. O tak, sklepowa się nie umywa :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. tak granola jest wspaniała, a moja dwuletnia córka ją uwielbia. Kolejna jest w piekarniku:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib