10/17/2015

Pęczotto z cukinią, groszkiem, miętą i szałwią

Małgorzata Rusek
Jak na polską jesień przystało, pogoda nas nie rozpieszcza, za oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego mam propozycję na jednogarnkowe danie z różnymi zielonymi składnikami. Lekkie, ale sycące kaszotto z wykorzystaniem pęczaku, ze optymistycznie zielonym groszkiem, cukinią - bo wkrótce sezon się skończy, więc warto jeszcze ją wykorzystać, z odświeżającą nutą mięty i lekką goryczką szałwii. Ciekawe połączenie prostych składników i obiad gotowy. Smacznego!



Składniki:
  • kasza pęczak
  • cebula
  • czosnek
  • cukinia
  • zielony groszek (mrożony)
  • mięta
  • szałwia
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • migdały
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dorzucić kaszę, w razie potrzeby dolać więcej wody, wymieszać. Dusić pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając wodę.
  2. W międzyczasie cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Migdały posiekać.
  3. Do prawie gotowej kaszy dodać cukinię i czosnek, wymieszać i dusić dalej około 5 minut. Następnie dorzucić zamrożony groszek i przyprawy (miętę, szałwię, sól, pieprz i płatki drożdżowe) i dusić około 3 minut aż groszek się rozmrozi.
  4. Wyłożyć na talerze, polać olejem i posypać migdałami.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib