9/25/2015

Pomidorowa pasta z soczewicy z bazylią

Małgorzata Rusek
Wcześniej pisałam pokrótce o swoim wegetarianizmie. Przy rezygnacji z mięsa pojawia się pytanie, cóż można położyć na kanapce, gdy nie je się wędlin? Co prawda, wegetarianom zostają jeszcze sery białe i żółte (bo myśląc w ten sposób, weganom nie zostaje już nic), ale chciałabym odwieść od takiego myślenia. Nie chodzi o to by coś wyeliminować ze swojego żywienia, ale raczej by na coś to zamienić. Nie jedząc mięsa najlepiej sięgać po rośliny strączkowe. Ale jedząc mięso, także warto włączać je do swojej diety, bo są bardzo wartościowe. Tak więc, zarówno niejedzącym mięsa, jak i jedzącym go, polecam na przykład taką bardzo prostą pastę z czerwonej soczewicy we włoskim stylu. Naprawdę warto przygotowywać różne pasty kanapkowe chociażby zamiast sklepowych wędlin. Często ich jakość pozostawia wiele do życzenia, więc jest to dużo zdrowszy wybór.



Składniki:
  • 100 g suchej czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (75 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • granulowany czosnek
  • bazylia świeża lub suszona

Wykonanie:
  1. Soczewicę  zalać wodą (około 1 szklanki) i gotować pod przykryciem około 15-20 minut w razie potrzeby dolewając wodę, żeby się nie przypaliła. Nie mieszać. Dopiero jak się ugotuje wymieszać, aż się rozpadnie do konsystencji pasty. Wystudzić.
  2. Zimną wymieszać z pozostałymi składnikami (czosnek i bazylia według uznania).


Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Do tej pory próbowałam tylko pasty z ciecierzycy (ba! jest ona nieodłącznym elementem mojej diety), ale ta również prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzycę uwielbiam, ale soczewica też jest pycha i ma tą niewątpliwą zaletę, że się szybko gotuje :) Zachęcam do spróbowania!

      Usuń
  2. Dziś zrobię pastę z soczewicy. Właśnie skończyłam wegetariański smalczyk z fasoli i pora na koleją pastę do chleba. Bardzo lubię takie zamienniki wędlin, choć nie rezygnuję z nich całkowicie.

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib