9/14/2015

Jaglane tiramisu

Małgorzata Rusek
Dzisiaj zapraszam po przepis na tiramisu w zdrowszej wersji, z wykorzystaniem pysznej i bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej. Deser jest bezglutenowy, a weganie i osoby uczulone na mleko krowie mogą użyć do jego przygotowania mleka sojowego albo migdałowego. Jaglane tiramisu robi się bardzo prosto i szybko, a jeżeli ma się gdzieś zalegające w szafkach amaretto, to pozostałe składniki z reguły ma się w domu. Od biedy amaretto można zastąpić odrobiną aromatu migdałowego. Deser prezentuje się (mam nadzieję) elegancko i smakuje świetnie. A do tego jest bardzo sycący!




Składniki:
na 4 porcje po około 200 ml
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka (1000 g)
  • 5 łyżek cukru (50 g)
  • w zdrowszej wersji: 5 łyżek ksylitolu  (50 g)
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (według preferencji)
  • 1 łyżka amaretto (10 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)

Wykonanie:
  1. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku z dodatkiem 4 łyżek cukru/ksylitolu aż będzie miękka (około 15 minut). Dokładnie zmiksować na gładką masę. Początkowo masa jest dosyć rzadka, ale szybko gęstnieje.
  2. Masę podzielić na 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę cukru/ksylitolu, kawę i amaretto i ponownie zmiksować. W pucharkach układać naprzemiennie warstwy zaczynając od warstwy kawowej.
  3. Na wierzchu posypać kakao. Można jeść na ciepło, po wystudzeniu albo schłodzeniu w lodówce. Smacznego!



1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu i cukru) dostarcza:

Cukry: 25 g


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana ma niezliczoną ilość zastosowań :) Polecam wypróbować ten pomysł!

      Usuń
  2. Rewelacyjny przepis! Wszystko bardzo profesjonalnie i z głową. Jestem zachwycona i na pewno będę często odwiedzać Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i serdecznie dziękuję za miłe słowa! To cudowne uczucie wiedzieć, że blog się podoba! Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. nie lubie tiramisu, ale jaglane zawsze jem XD
    Zapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/
    super blog, będę tu częściej zaglądać : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Masz świetnego bloga, dodaję do ulubionych :)

      Usuń
  4. Jakie pyszności, aż mi się zachciało czegoś słodkiego)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib