8/15/2015

Makaron z sosem paprykowym

Małgorzata Rusek
Dzisiaj znowu przybywam z pomysłem na szybki i banalnie prosty obiad. Ot, poczciwy makaron wymieszany z najprostszym z możliwych sosem paprykowym. Urzeka prostotą i smakiem. Trzeba tylko użyć dosyć dużo papryki, bo znacznie zmniejsza swoją objętość. Polecam!



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty (najlepiej tagliatelle)
  • papryka czerwona (1 duża papryka na około 100 g suchego makaronu)
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól 
  • opcjonalnie: olej rzepakowy, orzechy włoskie

Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Przelać zimną wodą.
  2. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dolać odrobinę wody, dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody.
  3. Paprykę zmiksować (można dodatkowo przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się skórek), ponownie przełożyć na patelnię i odparować aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić mieloną papryką słodką i ostrą oraz odrobiną soli.
  4. Dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Ja dodatkowo posypałam wegańskim parmezanem. Można polać olejem rzepakowym i/lub posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Polecam wypróbować z dodatkiem orzechów włoskich!

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje! ;) Polecam spróbować, robi się bardzo prosto i szybko!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib