8/14/2015

Gazpacho z mozzarellą

Małgorzata Rusek
Pogoda w tym roku oszalała, a podobno wentylatory w kilka upalnych dni rozeszły się jak świeże bułeczki i sklepowe półki święcą pustkami. Lato mamy iście afrykańskie, ale ja kulinarnie postanowiłam pozostać na naszym kontynencie i przygotować pyszną zupę rodem z gorącej Hiszpanii. Mowa oczywiście o gazpacho - hiszpańskim chłodniku. Przyznam szczerze, że do tej pory nigdy go nie jadłam, ale na pewno od teraz na stałe zagości w moim letnim menu. Szczególnie w wyjątkowo upalne dni, gdyż poza tym, że jada się go na zimno, to jeszcze w ogóle nie trzeba nic gotować. Uff!

Odmian i rodzajów gazpacho, z tego, co udało mi się zorientować jest wiele. Ja przygotowałam wersję z dużą ilością pomidorów i ogórków. I w ogóle z samych warzyw, a po zmiksowaniu konsystencja na tyle mi odpowiadała, że nie dolewałam żadnej wody. Postanowiłam wzbogacić moją zupę w pełnowartościowe białko, więc dodałam do niej pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Komponuje się idealnie! Na pewno będę jeszcze kombinować z innymi składnikami i ich proporcjami.

Więc komu gorąco, temu gazpacho! 😎



Składniki:
na około 1,5 litra zupy
  • 3 duże pomidory (600 g)
  • 1,5 ogórka szklarniowego (300 g)
  • 1 duża papryka (200 g)
  • 1-2 ząbki czosnku (5-10 g)

Dodatki:
  • mozzarella (użyłam mozzarelli light o zawartości tłuszczu 8,5%)
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie pokrojone pomidory / papryka / ogórki

Wykonanie:
  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  2. Warzywa dokładnie zmiksować (można dolać wody; ja nie dodawałam). Można dodać oliwę podczas miksowania lub/i użyć ją do polania. Doprawić odrobiną pieprzu.
  3. Dobrze schłodzić w lodówce.
  4. Mozzarellę pokroić w kostkę. Gazpacho na talerzu posypać mozzarellą, można udekorować warzywami użytymi do zupy i polać oliwą. Podawać np. z pieczywem - dobrze będzie się komponować ciabatta, ziołowa bagietka albo podpieczony na suchej patelni chleb posmarowany czosnkiem. Mniam, mniam!
Gazpacho kwieciście udekorowane ogórkiem.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib