8/11/2015

Fasoello

Małgorzata Rusek
Postanowiłam zrobić, powiedzmy, "konkurencyjną wersję" dobrze zapewne znanych kokosowych kuleczek. Jako bazę wykorzystałam (jak po nazwie można się domyślić)... fasolę. Tak, fasolę. Białą (inny kolor by przecież nie pasował). I uprzedzając wszelkie wątpliwości informuję, że nie czuć smaku fasoli. Serio! Proponuję próbować masę podczas robienia (próbować, nie wyjadać połowy ☺), bo ilość cukru jest pod mój smak, a jestem przyzwyczajona do mało słodkich rzeczy, więc można dać go trochę więcej. W końcu ma być smacznie, a i tak moje Fasoello dostarcza prawie 2 razy mniej kalorii niż  "sklepowy oryginał". I ma jeszcze wiele więcej zalet! Ma znaaacznie krótszy skład, jest bezglutenowe, spokojnie mogą je jeść osoby z alergią na białka mleka krowiego, soję, migdały (może kiedyś zrobię Fasoello z migdałami w środku, ale nie tym razem) czy weganie. Żeby było jeszcze zdrowiej polecam zamienić cukier na ksylitol albo stewię. Przyjemność robienia, przyjemność jedzenia - zachęcam do próbowania!



Składniki:
na około 20 kuleczek Fasoello

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 3 lekko czubate łyżki cukru pudru (30 g)
    • w zdrowszej wersji: 30 g ksylitolu zmielonego na puder albo parę kropli stewii w płynie do smaku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)

Wykonanie:
  1. Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odpowiednie ugotowanie fasoli jest kluczowe w tym przepisie!
  2. Fasolę zostawić do ostudzenia bez odcedzania. Dopiero gdy wystygnie dokładnie odcedzić. Zmiksować na gładką masę, dodać cukier/ksylitol/stewię i wiórki zostawiając 3-4 łyżki wiórków do obtoczenia i ponownie zmiksować. Formować kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach. I ot, cała filozofia!
  3. Przechowywać w lodówce.


A tak wygląda porównanie wartości odżywczych dla 1 kuleczki Rafaello i Fasoello. Nie chciałabym się jakoś chwalić czy coś, ale tak jakoś korzystniej wypada moja wersja... Nawet jak się użyje cukier, bo poniższe wartości są dla wersji z cukrem.

Produkt Energia
[kcal]
Białko
[g]
Tłuszcze
[g]
Tłuszcze nasycone
[g]
Węglowodany
[g]
Cukry
[g]
Błonnik
[g]
Sód
[g]
Rafaello 63 0,7 4,9 3,0 3,8 3,3 b.d. 0,120
Fasoello341,2 1,51,25,21,8 1,3 0,002


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. O boże już się za to biorę, jestem skrytą fanka kokosa! Zajrzyj tutaj, może wpadnie Ci w oko mój przepis, a ja się biorę za to rafaello i z chęcią podzielę się wrażeniami! http://zdrowie-nie-fraszka.blogspot.com/2015/08/serniczek-kokosowy-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na wrażenia! Gratuluję przesympatycznego bloga! Zapraszam do siebie po więcej przepisów, a jak masz ochotę, to zapraszam też na moje profile na Google+ i Facebook'u.

      Usuń
  2. Czy można w tym przypadku wykorzystać gotową fasolę w puszce np marki Bonduelle?? Tylko wiadomo, że potrzeba by jej około 200 g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola w puszce zawiera dodatek soli, co może zepsuć smak. Trzeba by ją dokładnie wypłukać. Wtedy na 1 puszkę potrzeba około 2 łyżek cukru i 1/3 szklanki wiórków, chociaż akurat w tym przepisie proporcje składników można dostosować do swojego gustu - najlepiej dosypywać stopniowo i próbować.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib