7/08/2015

Zupa-krem z kalarepy

Małgorzata Rusek
Kalarepka jest świetna do chrupania na surowo i do tej pory przede wszystkim jadłam ją w takiej postaci, ewentualnie jako element zupy jarzynowej. Ale pomyślałam sobie, że ma ona znacznie większy potencjał. A że dodatkowo szukałam czegoś, co będzie szybkie, to mój wybór padł na zupę-krem. Postanowiłam nie dodawać praktycznie nic poza kalarepą, żeby nie zdominowało jej delikatnego smaku. Może ktoś ma jakieś pomysły, czym urozmaicić taką zupę, żeby podkreślić smak kalarepy, ale go nie zdominować?

Na razie wersja bardzo naturalna. Ale może czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze?



Składniki:
  • kalarepa
  • seler (niewiele; opcjonalnie)
  • sól
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby lekko wystawały.
  3. Gotować aż będą miękkie. Zmiksować dolewając w razie potrzeby wody. Doprawić do smaku odrobiną soli.
  4. Na talerzu polać zupę olejem rzepakowym.
Do dekoracji użyłam listków kalarepy

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib