7/11/2015

Risotto z groszkiem, szałwią i orzechami laskowymi

Małgorzata Rusek
Danie ekspresowe, pyszne i zdrowe ;) Na połączenie zielonego groszku z szałwią i orzechami laskowymi wpadłam całkowicie spontanicznie, ale te smaki świetnie ze sobą współgrają, dlatego nie radzę rezygnować z któregoś ze składników. Naturalna słodycz groszku przełamana lekką goryczką szałwii i uzupełniona charakterystycznym smakiem orzechów laskowych zapewniają genialne wrażenia smakowe. Do tego samą potrawę przygotowuje się banalnie prosto i szybko. Jest idealna na każdą porę roku, a dodatkowo nadaje się też do zabrania na zimno. Polecam!



Składniki:
  • cebula
  • czosnek
  • ryż pełnoziarnisty
  • zielony groszek (świeży albo mrożony)
  • orzechy laskowe
  • listki szałwii (świeże albo suszone)
  • sól
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Wrzucić na patelnię, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  2. Orzechy grubo pokroić. Na patelnię dorzucić ryż i orzechy, dokładnie wymieszać, dolać wody i dusić pod przykryciem przez około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu i dolewając wody w miarę jak ryż będzie ją wchłaniał.
  3. Dodać groszek i dusić jeszcze około 3-5 minut aż lekko się pomarszczy. Doprawić do smaku szałwią (ja użyłam suszonej, ale świeża będzie jeszcze lepsza - trzeba ją dodatkowo umyć i posiekać) i odrobiną soli.
  4. Gotowe risotto polać na talerzu olejem rzepakowym.


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib