7/10/2015

Muffinki z karobem i goji

Małgorzata Rusek
W tym przepisie postanowiłam połączyć dwa raczej nietypowe składniki: karob i jagody goji. Tworzą one zgraną parę zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Karob jest proszkiem podobnym do kakao, z tym, że trochę jaśniejszym, a w smaku jest słodkawy, karmelowy i w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny. Muszę przyznać, że szybko podbił moje kubki smakowe i lubię go wykorzystywać w kuchni.
Jagody goji są bogate w potas, żelazo, witaminę B2, błonnik pokarmowy i antyoksydanty, przede wszystkim w duże ilości β-karotenu. Wielokrotnie trafiałam na informacje, że zawierają dużo witaminy C, ale wszystkie znalezione przeze mnie dane liczbowe temu przeczą. Jednakże wystarczy spożywać zalecane 500 g owoców i warzyw dziennie, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C i to z nawiązką, więc nie stanowi to żadnego problemu.



Składniki:
na 12 muffinek

Suche składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (20 g)
  • 60 g cukru
    • w zdrowszej wersji: 60 g ksylitolu 
  • ⅓ szklanki karobu (40 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:
  • 1 szklanka mleka (250 g)
  • 1 duże jabłko (250 g)
  • 1 jajko (50 g)
Dodatkowo: ¾ szklanki goji (80 g)


Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Jabłko umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Goji wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
  3. W jednej (większej) misce dokładnie wymieszać suche składniki.
  4. W drugiej (mniejszej) misce dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać z grubsza łyżką, dodać goji, ponownie zamieszać tylko do połączenia składników.
  6. Przełożyć do foremek. Polecam silikonowe, ponieważ do papierowych papilotek muffinki będą przywierać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.




1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu i cukru) dostarcza:

Cukry: 6,64 g


Źródła:
  • http://convert-to.com/634/dry-goji-berry-conversion-and-goji-nutritional-facts.html
  • http://nutritiondata.self.com/facts/custom/280160/1

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. A czy zamiast karobu można dodać taką samą ilość kakao?
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można użyć kakao - na pewno smak będzie trochę inny. Radziłabym tylko dać mniej kakao (około 3 łyżek), ponieważ jest ono bardziej intensywne w smaku.
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib