7/15/2015

Makaron ze szpinakiem i dynią

Małgorzata Rusek
Postanowiłam iść za ciosem i skoro wczoraj był zaległy przepis na makaron ze szpinakiem, to będę kontynuować ten temat. O ile dodatek do tego suszonych pomidorów jest banalny, to teraz chciałabym zaproponować coś mniej banalnego. Mianowicie dynię. I pestki... nie, nie dyni, tylko słonecznika. Nie bądźmy monotematyczni 😄

To połączenie jest naprawdę genialne. Polecam i "szpinakomaniakom" i "szpinakosceptykom", i w ogóle wszystkim. Sezon na dynię powinien się wkrótce zacząć, więc będzie okazja do wypróbowania przepisu. Osobiście zakochałam się w dyni Hokkaido i tą właśnie odmianę użyłam do tego dania - co można poznać po jej ślicznym, intensywnie pomarańczowym kolorze.



Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak
  • dynia
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • jajko (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pestki słonecznika
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
  1. Dynię umyć, obrać (w przypadku Hokkaido nie jest to konieczne), pokroić w kostkę. Czosnek (jak zwykle dużo, dużo 😏) obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  2. Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Dusić pod przykryciem aż świeży zmniejszy swoją objętość, a mrożony odmarznie.
  3. Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek i dynię i jeszcze raz wymieszać. Dusić około 10 minut początkowo pod przykryciem, a następnie bez, żeby odparować nadmiar wody. Doprawić ziołami, pieprzem i solą.
  4. W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Odcedzić, można przepłukać zimną wodą.
  5. Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze, polać olejem rzepakowym i posypać pestkami słonecznika.


A! I jeszcze świetnie się sprawdza jako danie do pudełka 😏

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Dynia dodana do makaronu ze szpinakiem to super pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Kiedyś całkiem spontanicznie połączyłam je ze sobą i stwierdziłam, że jest to idealnie zgrana para :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib