5/22/2015

Twaryżek

Małgorzata Rusek
W tytule posta nie ma błędu ;)
Jak pisałam przy okazji tego posta, lubię inspirować się kuchnią wegańską. Kiedyś trafiłam na pomysł na wegański twarożek zrobiony z płatków ryżowych - stąd nazwałam go "twaryżkiem". Mimo, że inspirowałam się kuchnią roślinną, nie zrobiłam wersji wegańskiej, ale oczywiście można. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu, tylko samej idei, dlatego nie podaję źródła.
Uznałam, że robienie twarożku z płatków ryżowych jest totalnie "odjechane", więc musiałam spróbować ;) Myślę, że naprawdę przyzwoicie imituje pierwowzór, chociaż nie twierdzę, że smakuje w 100% tak samo. Co nie znaczy, że nie ma sensu go robić. Jako dietetyk widzę kilka zalet twaryżku w porównaniu z tradycyjnym twarożkiem:
  • przede wszystkim zawiera znacznie mniej białka, którego (jak już kilkukrotnie pisałam) w diecie Polaków jest za dużo
  • jest dobrą alternatywą dla osób, które muszą ograniczać białko
  • dostarcza więcej wapnia
  • zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych
  • z dodatkiem warzyw może stanowić zbilansowany posiłek
  • jest fajnym urozmaiceniem posiłków
Można go wzbogacić o różne dodatki, tak jak zwykły twarożek. Na zdjęciach prezentuję wersję bardzo klasyczną, z rzodkiewką, szczypiorkiem i odrobiną pieprzu do smaku.
I uwaga, robienie twaryżku trzeba sobie wcześniej zaplanować, ponieważ musi się "przegryźć".



  Składniki:
  • 100 g płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (500 g) *
  • 2 łyżki soku z cytryny (20 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
* ilość potrzebnego mleka może zależeć od rodzaju płatków i tego, jaką konsystencję wolimy.
Część mleka można zastąpić wodą.
Weganom polecam użycie mleka sojowego albo migdałowego - ważne żeby nie łączyć płatków (produktów zbożowych) z mlekiem roślinnym z produktów zbożowych (np. ryżowym, owsianym).

Przykładowe dodatki:
  • szczypiorek, rzodkiewka, trochę pieprzu
  • zioła (świeże lub suszone)
  • koperek
  • koperek, ogórek
  • natka pietruszki
  • świeży czosnek
  • suszone pomidory

Wykonanie:
  1. Płatki ugotować w 1⅔ szklanki mleka. Gotować na małym ogniu często mieszając, zwłaszcza jak już zaczną gęstnieć, aż będą miękkie. Radzę nie sugerować się czasem podanym na opakowaniu, po prostu trzeba próbować. Jeżeli będą bardzo gęste, dolać więcej mleka.
  2. Bezpośrednio po ugotowaniu zmiksować ręcznym blenderem (ale nie na gładką masę, chyba, że ktoś tak woli; można też ten etap pominąć). Następnie wystudzić.
  3. Wymieszać z sokiem z cytryny i olejem. Stopniowo dolewać mleko do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie około ⅓ szklanki). Wymieszać z wybranymi dodatkami.
  4. Włożyć do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc, a rano można się delektować pysznym twaryżkiem.


1 łyżka twaryżku bez dodatków (ok. 30 g) przyrządzonego z użyciem mleka krowiego 1,5% tłuszczu dostarcza:

Można wziąć do pracy na drugie śniadanie. Reakcja współpracowników będzie bezcenna ;)
"Co jesz?"
"Twaryżek."
"COOO?!"

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Ciekawie, ciekawie :) aż mnie zaciekawiłaś tak mocno, że wypróbuję gdy kupię płatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Czekam na wrażenia ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib