5/01/2015

Pasta z marchewki i czarnuszki

Małgorzata Rusek
Wczoraj prezentowałam pomysł na zieloną pastę, a dzisiaj proponuję pomarańczową pastę w czarne kropki. Zaprośmy warzywa do naszych domów, niech przeróżne kolory goszczą na naszych talerzach! To naprawdę jest banalnie proste! I do tego pyszne! Naturalnie słodka marchewka świetnie współgra z nasionami czarnuszki (oczywiście kupujemy czarnuszkę-przyprawę, a nie nasionka ogrodowych kwiatków). Gorąco polecam spróbować!



Składniki:
  • 4 duże marchewki (ok. 500 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (2 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)

Wykonanie:
  1. Marchewki obrać, wypłukać, pokroić na plasterki. Ugotować na parze
    albo udusić na patelni na niewielkiej ilości wody:
    • wlać na patelnię trochę wody, wrzucić marchewkę i dusić pod przykryciem;
    • od czasu do czasu mieszać i dolewać wodę w miarę, jak się wygotowuje.
  2. Wyłączyć, gdy marchewka będzie lekko miękka, ale nierozgotowana. Wystudzić.
  3. Zmiksować z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dolać trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib