3/07/2015

Zimowe curry

Małgorzata Rusek
Jakby się ktoś zastanawiał, co przyrządzić zimą i wczesną wiosną, żeby było sezonowo, rozgrzewająco, smacznie i kolorowo, to podpowiadam: curry z warzyw korzeniowych. Lekko szalone połączenie kuchni polskiej z indyjską - polecam! ;)




Składniki:
  • cebula
  • seler
  • marchew
  • pomidory w puszce
  • mleczko kokosowe (opcjonalnie)
  • czosnek
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • cynamon
    • kumin
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • nasiona kolendry
    • sól
  • ryż pełnoziarnisty (luzem)
  • olej rzepakowy do polania
  • natka kolendry do posypania (opcjonalnie - u mnie suszona)

Wykonanie:
  1. Cebulę, selera i marchew obrać, wypłukać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelnię wrzucić cebulę, wlać trochę wody i dusić przez 5 minut (można też dusić tradycyjnie lekko obsmażając na niewielkiej ilości oleju, ale polecam dodać olej na zimno do gotowej potrawy).
  3. Następnie dodać marchewkę, selera i pomidory razem z zalewą. Dusić początkowo pod przykryciem (około 10 minut), potem dodać mleczko kokosowe (niedużo) i dusić odkryte, żeby odparował nadmiar płynu, a warzywa zmiękły (około 10-15 minut). W międzyczasie czosnek obrać i drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę, dodać do potrawy. Przyprawić według własnego gustu.
  4. W czasie, kiedy warzywa się duszą, ugotować ryż na sypko z dodatkiem kurkumy i odrobiną soli (około 10-15 minut).
  5. Na talerze nałożyć ryż, na to sos warzywny, polać olejem rzepakowym i posypać natką kolendry.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib