2/25/2015

Pieczone kotlety z ciecierzycy z sezamem

Małgorzata Rusek
Jeden przepis na kotlety z ciecierzycy już był. Tym razem proponuję wersję pieczoną, ale niewegańską. Można jeść tradycyjnie z ziemniakami/kaszą i surówką albo zrobić bardziej spłaszczone i okrągłe burgery i wpakować w pełnoziarnistą bułkę razem z warzywami. Ważne, żeby masa była bardzo gęsta, żeby uformowanych kotletów nie rozpłaszczać dodatkowo na papierze do pieczenia i żeby od razu po zrobieniu włożyć do nagrzanego piekarnika - inaczej kotlety mogą przykleić się do papieru. Nie powinno się tak zdarzyć z zastosowaniem podanych proporcji, ale gdyby tak się stało np. podczas próbowania własnych proporcji (a mam niestety z tym trochę doświadczenia...) dobrze jest po upieczeniu zostawić je do ostygnięcia i dopiero wtedy próbować oderwać od papieru (to naprawdę pomaga, tylko gorzej, jak się je chce zjeść zaraz po upieczeniu - dlatego wiem, że ta rada może być średnio przydatna; ale piszę, bo może ktoś jednak z niej skorzysta).



Składniki:
na 6 sporych kotletów
  • 200g suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 3 łyżki sezamu (30 g)
  • 1 jajko (50 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki (15 g)
  • ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy (125 ml)
  • 2 łyżki bułki tartej* (16 g)
  • ¾ łyżeczki soli (4 g)
* polecam zrobić własną bułkę tartą z wysuszonej grahamki - to zawsze więcej wartości odżywczych

Wykonanie:
  1. Suchą ciecierzycę zalać wrzątkiem i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 40 minut), przy czym początkowe 10 minut gotować bez przykrycia. Zostawić do ostudzenia, potem dopiero odcedzić zachowując ½ szklanki wody.
  2. Przed przystąpieniem do robienia masy dobrze jest nastawić piekarnik (200°C), żeby zdążył się nagrzać oraz wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki dokładnie opłukać i drobno posiekać.
  4. Zmiksować ciecierzycę z wodą, jajkiem, czosnkiem i solą. Dodać sezam, posiekaną natkę i bułkę tartą. Zakasać rękawy ;), wymieszać masę, formować kotlety, układać na papierze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ustawienia należy dobrać do własnego piekarnika, tak, żeby kotlety lekko się przyrumieniły.
  5. Piec około 15 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę (z tym etapem związany był mój wywód na początku) i piec jeszcze około 10 minut.

1 kotlet dostarcza:
 

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib