1/06/2015

Smalec z fasoli

Małgorzata Rusek
"Smalec z fasoli", "Wegański smalec", "Smalec bez smalcu", "Smalec dietetyczny" i można by jeszcze kilka nazw dla tego cuda wymyślić. Smalec zrobił oszałamiającą furorę na stole w okresie świątecznym, został przetestowany przez kilkanaście osób, a ochom i achom nie było końca. Więc nie pozostaje mi nic innego jak odtrąbić wielki kulinarny sukces!

I co ciekawe wszyscy zgodnie mówili, że smakuje, jak prawdziwy smalec. Osobiście nie mogę tego stwierdzić, bo nigdy nie odważyłam się spróbować tego prawdziwego, ale jak tak, to musi być naprawdę dobry. Ale mimo wszystko pozostanę przy wersji fasolowej. Bo skoro nie czuć różnicy, to po co jeść coś, co ciężko uznać za zdrowe?

Robiąc smalec inspirowałam się przepisem z Jadłonomii

Przepis z cyklu "Pasty z fasoli" - polecam zapoznać się z treścią tego posta.



Składniki:
na naprawdę dużą ilość
  • 200 g suchej białej fasoli (ewentualnie 3 puszki - po odsączeniu 720 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 1 średnie  kwaśne jabłko (150 g) - użyłam odmiany Szara Reneta 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • pieprz
  • około 1 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka + 4 łyżki oleju rzepakowego (45 g)

 Wykonanie:
  1. Fasolę namoczyć, ugotować (użyłam Pięknego Jasia, który gotuje się ok. 1,5 godziny), po ostudzeniu odcedzić zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolać trochę wody.
  4. Jabłko umyć i zetrzeć miąższ na tarce. Dodać na patelnię i dusić aż jabłko zmięknie. Wystudzić, wyjąć liście i ziele.
  5. Fasolę zmiksować z 4 łyżkami oleju. Dodać jabłko z cebulą i czosnkiem, majeranek, pieprz i  sól (jeżeli nie była dodawana; fasola z puszki jest wystarczająco słona), wymieszać łyżką. Ewentualnie dodać wody z gotowania fasoli, jeżeli jest za gęste. Najlepiej smakuje po przynajmniej kilku godzinach w lodówce. 

Całość dostarcza:
 

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Bardzo fajna pasta :) Smakowicie wygląda, nigdy nie jadłam smalcu więc tym bardziej mam ochotę wypróbować ten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam, nigdy nie odważyłam się spróbować smalcu - nie w moim stylu :) Ale taką wersję jak najbardziej polecam i życzę smacznego!

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib