12/14/2014

Muffinki gruszkowe z suszoną żurawiną i kardamonem

Małgorzata Rusek
Te muffinki udowadniają, że prosto można połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli są i pyszne i zdrowe. Gruszki, suszona żurawina i kardamon tworzą cudowne trio - myślę, że w okresie jesienno-zimowym takie smaki szczególnie przypadają do gustu. Mnie na pewno. Do tego same muffinki robi się ekspresowo, nie potrzeba brudzić dużej ilości naczyń, nie trzeba też mieć blendera czy miksera. A efekty smakowe wspaniałe, mmm. Muffinki są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. Dzięki temu dłużej zachowują świeżość i są tak samo smaczne nawet przez kilka dni. Idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie np. na uczelni. Jedyny minus ich wilgotności jest taki, że ciężko wyczuć moment końca pieczenia, bo wyciągnięcie z nich suchego patyczka graniczy z cudem - no chyba, że z węgielków ;)



Składniki:
na 12 muffinek

Suche składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (20 g)
  • 60 g cukru 
    • w zdrowszej wersji: 60 g ksylitolu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu
Mokre składniki:
  • ½ szklanki mleka (125 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 1 jajko (50 g)
  • 2 gruszki (450 g)
Dodatkowo: 120 g suszonej żurawiny


Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Gruszki umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. W jednej (większej) misce dokładnie wymieszać suche składniki.
  4. W drugiej (mniejszej) misce dokładnie wymieszać mokre składniki.
  5. Przelać mokre składniki do suchych, wymieszać z grubsza łyżką, dodać żurawinę, ponownie zamieszać tylko do połączenia składników.
  6. Przełożyć do foremek. Polecam silikonowe, ponieważ do papierowych papilotek muffinki będą przywierać. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.


1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu i cukru) dostarcza:




Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Ciekawe połączenie smakowe :)
    Tyle pomysłowych przepisów, gratuluję wyobraźn i inwencji twórczej, będę wpadała tutaj pewnie często :)) Zdrowych i Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie dziękuję!! Zapraszam, kiedy tylko zechcesz :) Życzę cudownych świąt pełnych rodzinnego ciepła, spokoju i odpoczynku.

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib