11/10/2014

Wegańskie kotlety z ciecierzycy

Małgorzata Rusek
Tradycyjnie słowo "kotlet" kojarzy się z mielonymi albo schabowym. A kotlety można zrobić właściwie ze wszystkiego. Proponuję przepis na kotlety, które nie dość, że nie zawierają mięsa, to jeszcze nie zawierają w ogóle składników odzwierzęcych. Co prawda są smażone, ale na odrobinie oleju - tyle tylko, żeby nie przywierały do patelni. Na pewno kiedyś zrobię pieczone, ale muszę wymyślić, co tu zrobić, żeby nie wyszły suche - bo na razie wszystkie próby tak się kończyły. Ale obiecuję, że będę dalej próbować i w końcu się uda.
Mała uwaga - robienie takich kotletów trzeba z wyprzedzeniem zaplanować, żeby wcześniej namoczyć ciecierzycę!




Składniki:
na 10 niedużych kotletów
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 2 łyżki otrębów pszennych (8 g)
  • ¾ łyżeczki soli (4 g)
  • pieprz do smaku
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)



Wykonanie:
  1. Suchą ciecierzycę zalać wrzątkiem i moczyć przez około 12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (około 40 minut), przy czym początkowe 10 minut gotować bez przykrycia. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  3. Ugotowaną ciecierzycę dobrze odcedzić i zostawić, żeby trochę wystygła. Następnie zmiksować, dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na tym etapie można próbować, jak smakuje i ewentualnie dodawać jeszcze jakieś przyprawy (jak zwykle proszę uważać z ilością soli - wiem, że powtarzam to po raz kolejny, ale chcę, żeby przepisy były "edukacyjne") 
  4. Jeżeli masa jest w porządku, dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodać trochę wody, jeżeli za mokra dosypać trochę otrębów. Radzę natomiast nie dodawać więcej mąki ziemniaczanej, żeby kotlety nie miały ziemniaczanego posmaku. Uformować kotlety i odłożyć na 10 minut. 
  5. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dokładnie rozlewając po powierzchni i smażyć kotlety na niezbyt dużym ogniu i pod przykryciem, aż się zarumienią.

1 kotlet dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib