10/12/2014

Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Małgorzata Rusek
Przepis z cyklu "Pasty z fasoli" - polecam zapoznać się z treścią tego posta.

Pomysł jest zaczerpnięty z bloga Jadłonomia (⇒ link) i tak naprawdę niewiele zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu, bo jest świetny - za sprawą niesamowitego pieczonego czosnku. Jak ktoś nigdy nie próbował go piec, to polecam. Traci swój ostry charakter, robi się miękki, delikatny w konsystencji, przyjemnie aromatyczny. Mmmm...



Składniki:
  • 140 g suchej białej fasoli lub 2 puszki (po odsączeniu 480 g)
  • 1 główka czosnku (45 g)
  • rozmaryn suszony lub świeży (ja dałam suszony) - według uznania
  • ⅔ łyżeczki soli (4 g) - opcjonalnie
  • pieprz 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)

Wykonanie:
  1. Fasolę namoczyć,  ugotować (użyłam Pięknego Jasia, który gotuje się ok. 1,5 godziny), po ostudzeniu odcedzić zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Czosnek w łupinie włożyć do piekarnika nagrzanego do około 180°C i piec  przez 30-40 minut. Można włożyć po prostu całą główkę, można dodatkowo odciąć samą górę główki, a można także piec rozdzielone ząbki - byle pozostawić je w łupinie. Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ robi się wtedy gorzki. Najlepiej upiec go przy okazji pieczenia jakiegoś wytrawnego dania. I małą uwaga - czosnek podczas pieczenia wydziela zapach podobny do ulatniającego się gazu, więc proszę nie panikować ;)
  3. Po upieczeniu czosnek wystudzić i obrać. Następnie zmiksować razem z fasolą, rozmarynem, pieprzem, olejem i ewentualnie solą (nie dodawać, jeżeli używa się fasoli z puszki albo była dodana podczas gotowania fasoli).
  4. Najlepiej smakuje po przynajmniej kilku godzinach w lodówce.  

Całość dostarcza:

Pasta idealnie komponuje się z kiszonymi albo małosolnymi ogórkami. Ale, oczywiście, można zjeść z innym warzywnym dodatkiem.
Spokojnie wytrzyma w lodówce ok. 5 dni. 

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

  1. Ten przepis jest świetny. Robiłam ta pastę kilka razy i dziś zamierzam ją zrobić po raz kolejny - fasola już namoczona :)
    Pasty wegetariańskie świetnie urozmaicają moje śniadania i kanapki do pracy. Dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje i serdecznie dziękuję ze miłe słowa! :)

      Usuń

Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze, Wasze opinie są dla mnie niezmiernie ważne!
Będzie mi miło, jak osoby publikujące jako "Anonimowy" podpiszą się swoim imieniem czy ksywką :)

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib