10/29/2014

Minimalistyczne muffinki bananowe z gorzką czekoladą

Małgorzata Rusek
Dlaczego minimalistyczne? Bo mocno okroiłam ilość składników (aczkolwiek dałoby się użyć ich jeszcze mniej). W ten sposób powstały muffinki bez dodatku cukru, bez dodatku tłuszczu, bez jajek, bez mleka. Kluczem są bez wątpienia mocno dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamami - robią się baaardzo słodkie). Nawiasem mówiąc, takich bananów nie mogą spożywać osoby zażywające leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy (MAO) - niektóre leki przeciwdepresyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgruźlicze. Ale wracając do muffinek, są sycące, wystarczająco słodkie i zawierają gorzką czekoladę, która tak wspaniale rozpuszcza się u ustach. Mmmm, zwłaszcza jak je się jeszcze ciepłe. W ogóle połączenie bananów z gorzką czekoladą jest cudowne - wszystko w granicach rozsądku, oczywiście ;)

Muffinki idealnie nadają się do zabrania, a te wybitnie powinny przypaść do gustu osobom aktywnym fizycznie, jako regeneracja po treningu.




Składniki:
na 12 muffinek
  • 4 mocno dojrzałe banany (po obraniu 480 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130 g)
  • ½ szklanki płatków owsianych (55 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (18 g)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70% (50 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: 
  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Czekoladę posiekać (wielkość kawałków wedle uznania).
  3. W jednej misce (większej) wymieszać ze sobą suche składniki:
    • mąkę
    • płatki
    • otręby
  4. Banany umyć, obrać i zmiksować w drugiej misce.
  5. Wlać masę bananową do miski z suchymi składnikami, wymieszać łyżką z grubsza - tak, żeby zostały delikatne grudki, dodać czekoladę i ponownie lekko przemieszać.
  6. Wyłożyć do foremek (koniecznie silikonowych - do innych będą przywierać), włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka (około 30 minut). Na ciepło prawdziwe niebo w gębie - za sprawą płynnej czekolady w środku, ale po wystudzeniu równie dobre.


  7. 1 muffinka dostarcza:

    Cukry: 7,3 g


Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib